• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.10.2024

16:10

To je to, Moskva donela odluku! Putin na samitu BRIKS-a tražio da se napravi spisak: Hoću listu ovih zemalja...

Tanjug

Vesti

To je to, Moskva donela odluku! Putin na samitu BRIKS-a tražio da se napravi spisak: Hoću listu ovih zemalja...

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je na sednici BRIKS-a u užem formatu da se oformi spisak zemalja-partnera BRIKS-a i da se to unese u završnu deklaraciju Samita.

Pored toga, Putinov pomoćnik Jurij Ušakov je rekao da je u okviru BRIKS-a postignut dogovor o kriterijumima za državu-partnera. Dalje proširenje organizacije odvijaće se u skladu s tim, naveo je on.

Prema rečima Ušakova, usaglašen je spisak od 13 država, ali on još nije objavljen.

Govoreći o proširenju BRIKS-a, ruski predsednik je rekao da ne bi bilo ispravno ignorisati izvanredno interesovanje zemalja Globalnog juga i istoka.

Pored toga, Putin je konstatovao da Rusija nastoji da ojača autoritet BRIKS-a u svetu i da se usredsredi na rešavanje globalnih i lokalnih problema.

On je konstatovao da BRIKS ima veliki autoritet i uticaj u međunarodnoj areni i predložio da se na sednici u uskom formatu razmotre globalna pitanja i regionalni sukobi.

- Zemlje BRIKS-a imaju ogroman ekonomski, naučni, demografski i politički potencijal.  - naglasio je Putin i ukazao da se u multipolarnom svetu dešavaju kardinalne promene.

Glavne oblasti saradnje u BRIKS-u

Putin je, pored toga, nazvao tri glavna pravca saradnje zemalja BRIKS-a, istakavši rad na integraciji novih zemalja učesnica u aktivnosti organizacije.

- Na sve načine smo doprineli produbljivanju višestrane saradnje naših država u tri glavne oblasti: politici i bezbednosti, ekonomiji i finansijama, kulturnim i humanitarnim kontaktima - naglasio je šef ruske države tokom sednice.

Putin je naglasio da se mnogo radi na obezbeđivanju nesmetane i što potpunije integracije novih zemalja učesnica u rad asocijacije.

Samit BRIKS-a u Kazanju održava se od 22. do 24. oktobra. Kako je rekao pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, na Samitu učestvuju predstavnici 36 zemalja, od kojih 22 na najvišem nivou, a takođe i rukovodioci šest međunarodnih organizacija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!
Politika

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!

U svom najnovijem izdanju, tajkunski list "Danas" pokazao je svoje pravo lice, čak i na naizgled benignoj temi. U naslovnoj priči, koja se prvobitno činila neutralnom, uredništvo je odlučilo da doda malo "sočnosti" - najpre su izbacili jednu rečenicu, a zatim su pokušali da manipulištu s podnaslovima u kojima se spominju "ljudska prava", "demokratija" i "autojkratija".

28.10.2024

07:49

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija