• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.10.2024

09:10

Od reči Si Đinpinga Putinu zatresla se cela planeta! Na samitu BRIKS-a kreću promene koje nisu viđene u poslednjih 100 godina!

Reuters/shutterstock

Vesti

Od reči Si Đinpinga Putinu zatresla se cela planeta! Na samitu BRIKS-a kreću promene koje nisu viđene u poslednjih 100 godina!

Podeli vest

Predsednik Kine Si Đinping rekao je svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu na samitu BRIKS-a u Kazanju da je međunarodna situacija u haosu, ali da je strateško partnerstvo Pekinga i Moskve snaga stabilnosti u vremenu najvećih promena koje svet vidi u poslednjih sto godina.

Si i Putin su u maju obećali „novu eru“ partnerstva između dva najveća rivala Sjedinjenih Američkih Država, koje su nazvali agresivnom silom iz doba Hladnog rata, koja seje haos širom sveta.

- Danas svet prolazi kroz promene neviđene u poslednjih sto godina, a međunarodna situacija je isprepletena haosom - rekao je Si Putinu u ruskom gradu Kazanju na otvaranju samita BRIKS-a, grupe koja okuplja Kinu, Rusiju, Brazil, Indiju i Južnoafričku Republiku.

- Ali čvrsto verujem da će prijateljstvo Kine i Rusije trajati generacijama i da se odgovornost ovih velikih zemalja prema svojim narodima neće promeniti.

Foto: Tanjug/AP

 

Rusija, koja vodi rat protiv ukrajinskih snaga, i Kina, čiju vojnu i ekonomsku moć sve više osporava Vašington, pronalaze sve više zajedničkih geopolitičkih ciljeva.

Sjedinjene Države vide Kinu kao svog najvećeg konkurenta, a Rusiju kao najveću državnu pretnju. Predsednik Džo Bajden izjavio je da se demokratije suočavaju s izazovom autokratija poput Kine i Rusije.

Bajden je Sija nazvao „diktatorom“, a Putina „ubicom“. Peking i Moskva oštro su reagovali na takve Bajdenove komentare. Putin je Sija nazvao „dragim prijateljem“ i rekao da je partnerstvo s Kinom snaga stabilnosti u svetu.

- Rusko-kineska saradnja na međunarodnoj sceni jedan je od glavnih stabilizujućih faktora u svetskim poslovima. Namerno ćemo pojačati koordinaciju na svim multilateralnim platformama kako bismo obezbedili globalnu sigurnost i pravičan svetski poredak - izjavio je Putin.

Modi rekao Putinu da Indija želi mir u Ukrajini

Premijer Indije Narendra Modi rekao je Putinu uoči samita BRIKS-a da Indija želi mir u Ukrajini i da je Nju Delhi spreman da pomogne u postizanju primirja u najkrvavijem sukobu u Evropi od Drugog svetskog rata.

Putin je zahvalio Modiju što je prihvatio poziv da dođe u Kazanj i rekao da Rusija i Indija dele „privilegovano strateško partnerstvo“.

Modi je zahvalio ruskom predsedniku na „snažnom prijateljstvu“ i pohvalio rastuću saradnju unutar BRIKS-a, ali je naglasio da Indija smatra da sukob u Ukrajini treba biti rešen mirnim putem.

Foto: Tanjug/AP

 

- Stalno smo u kontaktu u vezi sa sukobom između Rusije i Ukrajine. Verujemo da se problemi mogu rešavati samo mirnim putem.“ „Indija je spremna pružiti svu moguću podršku u budućnosti - rekao je Modi

Putin je na konferenciji za novinare tokom samita BRIKS izjavio da Moskva neće praviti kompromise u vezi sa četiri regiona istočne Ukrajine, koje smatra svojim, i da Rusija zahteva da njeni dugoročni sigurnosni interesi budu uzeti u obzir u Evropi.

Rusija kontroliše oko petinu teritorije Ukrajine, uključujući Krim, oko 80 odsto Donbasa i oko 70 odsto oblasti Zaporožja i Hersona.

Putin je rekao da je Zapad shvatio da će Rusija biti pobednik i da je otvoren za pregovore zasnovane na nacrtu sporazuma o primirju, koji je postignut u Istanbulu u aprilu 2022. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Nebojša Bakarec: Ćuta, lider opozicije želi da ubija novinare i naprednjake!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Ćuta, lider opozicije želi da ubija novinare i naprednjake!

Slava je, Sveta Petka, slava moje Srpske napredne stranke, em je Slava, em je nedelja, em sam bolestan, virus me pogodio. I onda vidim, lider opozicije, jedan od sedam opozicionih dahija, Ćuta, baš danas, na dan Slave Svete Petke, poručuje Srbiji, obećava da će on lično likvidirati novinare, čitave redakcije, đuture sve zaposlene u medijskoj kući „Informer“, koja ima TV redakciju, redakciju novina, i redakciju portala. I ne samo novinare, već sve iz „kartela“ SNS-a. I sve će to Ćuta, kako kaže, da eliminiše, da ukloni, kao kancer da odstrani, odstreli, da operiše na živo, on će kaže to lično, brutalno, sistematski, na silu, bez milosti, i poručuje dahija Ćuta - Svaki svoga ubijte subašu! Tako su postupale samo dahije i ustaše.

27.10.2024

16:08

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija