• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.10.2024

06:00

Strava i užas za Ukrajinu! Posle Kimove pešadije, Putin doveo i njih?! Zapad drhti nakon neočekivanih vesti sa fronta!

Shutterstock/Reuters/video printscreen

Vesti

Strava i užas za Ukrajinu! Posle Kimove pešadije, Putin doveo i njih?! Zapad drhti nakon neočekivanih vesti sa fronta!

Podeli vest

Južnokorejski izvori navode da je Severna Koreja, osim slanja kopnenih trupa, poslala borbene pilote u Rusiju kako bi podržala ruske vojne operacije u Ukrajini, prenosi „Njuzvik“.

Da li će leteti na ruskim avionima?

Južnokorejski medij TV Čosun izvestio je da je prošlog meseca Severna Koreja poslala borbene pilote u Vladivostok, grad na ruskom Dalekom istoku, gde se očekuje njihovo raspoređivanje zajedno sa kopnenim trupama od 8. oktobra. Iako se spekuliše da bi piloti mogli biti obučavani za upravljanje ruskim borbenim avionima, takođe postoji mogućnost da je Rusija, suočena s nedostatkom pilota tokom rata u Ukrajini, zatražila pomoć od Severne Koreje.

Ako se ova informacija potvrdi, to bi bilo prvo raspoređivanje severnokorejskih borbenih pilota u inostranstvu još od Vijetnamskog rata, gde su takođe učestvovali u vojnim operacijama. Bili su aktivni i tokom Jomkipurskog rata 1973. godine, boreći se u Siriji i Egiptu.

Ova situacija mogla bi da predstavlja značajnu eskalaciju učešća Severne Koreje u sukobu, pored već postojećih tvrdnji o slanju kopnenih trupa koje su navodno raspoređene u Ukrajini.

Foto: Shutterstock

 

Severna Koreja odbacuje optužbe Ukrajina i Južna Koreja optužile su Severnu Koreju za slanje trupa kako bi podržala ruske vojne napore u Ukrajini, što je izazvalo međunarodnu zabrinutost. Seul i Kijev tvrde da je Kim Džong Un poslao vojnu pomoć Moskvi, uključujući kopnene trupe i pilote, kako bi podržao vojnu ofanzivu Vladimira Putina.

Međutim, Severna Koreja je preko svog predstavnika u Ujedinjenim nacijama odbacila te tvrdnje, nazivajući ih „neutemeljenim, stereotipnim glasinama“. Pjongjang ističe da je njihova saradnja s Moskvom legitimna i da nije usmerena protiv trećih zemalja.

Istovremeno, Južna Koreja razmatra mogućnost slanja obaveštajnih agenata u Ukrajinu kako bi pratili severnokorejske vojnike koji se bore na strani Rusije. Seul takođe razmatra mogućnost snabdevanja Kijeva oružjem, što bi dodatno ojačalo saradnju Južne Koreje s Ukrajinom u kontekstu odbrane od ruskih snaga.

Ranjivost ruskih aviona

Severna Koreja poseduje flotu od više od 900 borbenih aviona, prema izveštaju američke Obrambene obaveštajne agencije iz 2021. godine. Najsposobniji avioni u njenoj floti uključuju jurišne avione Su-25 i borbene avione MiG-29, koji su nabavljeni iz bivšeg Sovjetskog Saveza. Avion Su-25 pokazao se ključnim u brojnim sukobima, a intenzivno se koristi i u tekućem ratu u Ukrajini.

Prema holandskom sajtu Oryx, koji analizira obaveštajne podatke iz otvorenih izvora, vizuelno je potvrđeno da je Rusija izgubila 114 aviona od početka rata u Ukrajini, uključujući 34 aviona Su-25. Ovaj sajt prati gubitke vojne opreme na osnovu dostupnih vizuelnih dokaza, pružajući uvid u obim ruskih vazdušnih gubitaka.

Ovi podaci naglašavaju važnost Su-25 u vazdušnim operacijama, kao i ranjivost ruskih i sovjetskih aviona u sukobu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

"Tajms" preneo nepostojeću izjavu predsednika Vučića! Gujon: Srbija odavno donela odluku da se pridruži EU
Politika

"Tajms" preneo nepostojeću izjavu predsednika Vučića! Gujon: Srbija odavno donela odluku da se pridruži EU

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon saopštio je da je današnji „Tajms” objavio neistinitu tvrdnju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da bi ''Srbija mogla da zaobiđe EU i uđe u BRIKS'', zamolivši britanski list da se javno izvini zbog obmanjivanja javnosti i promeni naslov članka koji je zasnovan na lažnom citatu.

25.10.2024

22:55

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Hana Selimović dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u Brčkom
Kultura

Hana Selimović dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u Brčkom

Na Internacionalnim teatarskim susretima Brčko distrikta BiH, održanim od 17.10. do 25.10.2024. godine, stručni žiri u sastavu: Dubravka Crnojević Carić, akademska glumica, rediteljka i teatrolog, Slobodan Unkovski, pozorišni reditelj, profesor glume i pozorišne režije i Osman Arslanagić, profesor scenografije i kostimografije, odlučio je da se Nagrada za najbolju žensku ulogu dodeli Hani Selimović za ulogu Ane/Ćerke u predstavi "Otac" u produkciji beogradskog Ateljea 212 (autor: Florian Zeler, reditelj: Paolo Mađeli).

25.10.2024

13:51

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija