Autor: Informer.rs

25.10.2024.

10:31

Foto: Reuters/profimedia

Planeta

Putin pobesneo zbog ovog pitanja urednika BBC, pa ga pred punom salom ismejao! (VIDEO)

Stiv Rozenberg, urednik BBC za Rusiju, imao je priliku da postavi pitanja ruskom predsedniku Vladimiru Putinu poslednjeg dana samita BRIKS u Kazanju.

On se poslednji obratio šefu Kremlja na kraju jučerašnjeg Putinovog završnog obraćanja medijima.

BBC prenosi da je Rozenberg prvo upitao predsednika Rusije u vezi sa postojanjem "pravde i bezbednosti" u kontekstu rata u Ukrajini.

Dmitri Peskov, portparol Kremlja, prepustio je mikrofon Rozenbergu koji je Putina direktno izazvao pitanjima.

- Redak gost ovih dana - predstavio je Peskov Rozenberga.

- Pročitao sam deklaraciju BRIKS-a, tamo se govori o globalnoj stabilnosti, regionalnoj stabilnosti i sigurnosti i o poštenom svetu. To je moto i ovog samita - započeo je Rozenberg: "Ali, kako se to poklapa s vašim delima u protekle dve i po godine? Gde je tu pravda, stabilnost i sigurnost? Uključujući sigurnost Rusije. Pre početka specijalne vojne operacije, ruska teritorija nije napadana dronovima, nisu bombardovani ruski gradovi, niti su strane sile okupirale rusku teritoriju - pitao je Putina novinar BBC-ija.

Putin je, odgovarajući sa pitanje, kazao da proširenje NATO "narušava" bezbednost Rusije.

- U okvirima sigurnosti, da ja vas pitam, je li fer da smo se godinama žalili našim zapadnim partnerima da ne šire NATO na istok? Je li fer što su nas lagali u lice, obećavajući da takvog širenja neće biti? Je li fer što su se zavukli u naše dvorište i počeli da grade vojne baze? Je li to fer? - uzvratio je Putin: "Je li fer izvesti državni udar u Ukrajinu 2014, zanemarujući sve principe međunarodnog prava i povelju UN-a? Finansirali su državni udar u Ukrajini, gurajući situaciju do faze usijanja. Je li to fer u okvirima globalne sigurnosti? Govorili smo im, ne činite to, narušavate našu sigurnost. Svejedno su učinili. Je li to fer? Poenta je da pravde nema. Mi hoćemo to promeniti. I promenićemo - odgovorio je Putin.

Rozenberg je ruskog predsednika upitao i u vezi sa nedavnim ocenama britanske obaveštajne službe MI5 da je Rusija u misiji stvaranja "konstantnog haosa na britanskim i evropskim ulicama".

- To su potpune gluposti - glasio je besan odgovor Putina.

Podsetimo, Rozenberg je juče objavio intervju koji je na marginama samita BRIKS uradio sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, a u kojem je ovaj govorio o Kimovoj vojsci u Rusiji, NATO i o tome zašto Putin ne može da koristi nuklearne rakete u raspoređene u Belorusiji.