• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.10.2024

22:38

Erdoganov san o BRIKSU razbijen  u paramparčad?! Svetski mediji bruje, evo ko mu je stao na put!

Reuters

Vesti

Erdoganov san o BRIKSU razbijen u paramparčad?! Svetski mediji bruje, evo ko mu je stao na put!

Podeli vest

Ankara svim silama želi u savez Vladimira Putina (72) i BRIKS! Erdogan će ipak morati da sačeka novu priliku, kako bi svoju zemlju integrisao u krug moćnih država.

Erdoganova vlada podnela je prijavu asocijaciji država uoči 16. samita BRIKS-a (zaštita državnih osnivača Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike). Ali na željno iščekivanoj konferenciji za novinare drugog dana samita o ovoj temi se nije govorilo.

Turska aplikacija je naljutila njene zapadne partnere – na kraju krajeva, Turska je članica NATO-a, a transatlantski savez su Putinovi neprijatelji.

Nije bilo čak ni glasanja, kaže insajder Sinan Ulgen, stručnjak za tursku spoljnu politiku u američkom istraživačkom centru „Carnegie Endovment for International Peace“.

Foto: EPA

 

Indija razbija Erdoganov san

Bivši turski diplomata kaže za BILD da je Indija sprečila Tursku da se pridruži BRIKS-u. Razlog du dobri odnosi Ankare sa neprijateljem Pakistanom! Ali pošto je za pridruživanje BRIKS-u potrebna jednoglasnost, ulazak Turske ne bi imao nikakve šanse.

Nedavno su se bloku BRIKS-a pridružili Iran, Egipat, Etiopija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija. Turska, Azerbejdžan i Malezija su zvanično podnele zahtev za članstvo.

Foto: EPA/TOMS KALNINS

 

Erdogan želi da sedne za sto NATO-a i BRIKS-a

Prema Ulgenu, postoji nekoliko razloga za to. Pre svega, reč je o jačanju „strateške autonomije“ uz pomoć ove platforme. Pored toga, iza primene BRIKS-a stoji „izraz frustracije“. Ne samo da je ulazak u EU kočio, već i željena modernizacija carinske unije EU.

„Politički prestiž” je još jedan od Erdoganovih motiva. Predsednik želi da pokaže „da može da sedi za stolom NATO-a i BRIKS-a u isto vreme”.

Podsetimo, Kritičari kažu da je Erdogan takvim manevrima oterao Tursku u spoljnopolitičku izolaciju. On sebe vidi kao „posrednika“ na međunarodnoj sceni, piše nemački BILD.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Jokić ubacio 41 poen, pa promašio trojku za produžetak! Denver pao posle velike drame! (FOTO/VIDEO)
NBA

Jokić ubacio 41 poen, pa promašio trojku za produžetak! Denver pao posle velike drame! (FOTO/VIDEO)

Košarkaši Denver Nagetsa doživeli su u noći između subote i nedelje drugi poraz u isto toliko utakmica na startu nove sezone NBA lige, pošto su u dramatičnoj završnici poraženi od Los Anđeles Klipersa sa 109:104 na svom terenu! Srpski košarkaš Nikola Jokić bio je najbolji na terenu pošto je zabeležio 41 poen, devet skokova i četiri asistencije, ali je u finišu promašio trojku za produžetak, pa su Klipersi poenima sa slobodnih bacanja došli do trijumfa.

27.10.2024

02:20

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija