• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: tanjug

24.10.2024

16:32

Belorusija postala partner BRIKS! Oglasio se Lukašenko!

Shutterstock, Tanjug/AP, EPA Images

Vesti

Belorusija postala partner BRIKS! Oglasio se Lukašenko!

Podeli vest

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko danas je izjavio da je ta zemlja postala partner BRIKS-a, što je obavezan korak pre priključivanja toj organizaciji.

Lukašenko je u intervjuu za Izvestiju rekao da je donekle iznenađen činjenicom da je oko 30 država izrazilo želju da uđe u BRIKS, a da je više od 10 zemalja postalo partneri organizacije, prenosi Belta.

- To (status partnera) je možda u redu. Ali me brine da birokrate, koje kreiraju i predlažu šefovima država ove dokumente, ne zakomplikuju sve. Da birokratski aparat ne uništi pitanja koja su danas na stolu pred državama članicama BRIKS-a - rekao je on.

Lukašenko je takođe napomenuo da je Turska jedina zemlja članica NATO-a koja je izrazila interesovanje za pridruživanje BRIKS-u, nakon što je predsednik Redžep Tajip Erdogan krajem septembra najavio nameru Ankare da aplicira za članstvo u organizaciji.

Prema programu turskog lidera koji je dostupan RIA Novostima, Erdogan namerava da danas učestvuje na sastanku BRIKS+ u Kazanju, a u sredu se susreo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Samit organizacije BRIKS koji je počeo 22. oktobra u Kazanju završava se danas, a na njemu učestvuju predstavnici 36 zemalja, kao i šest međunarodnih organizacija.
Grupu BRIKS su 2006. godine osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina, a Južna Afrika joj se pridružila 2011. godine. 

Od 1. januara 2024. godine BRIKS-u su se kao punopravni članovi pridružili Egipat, Etiopija, Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!
Politika

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!

U svom najnovijem izdanju, tajkunski list "Danas" pokazao je svoje pravo lice, čak i na naizgled benignoj temi. U naslovnoj priči, koja se prvobitno činila neutralnom, uredništvo je odlučilo da doda malo "sočnosti" - najpre su izbacili jednu rečenicu, a zatim su pokušali da manipulištu s podnaslovima u kojima se spominju "ljudska prava", "demokratija" i "autojkratija".

28.10.2024

07:49

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija