• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.10.2024

17:21 >> 18:21

Putin sumirao rezultate samita BRIKS-a! Rusiji je besmisleno pretiti, to nas samo ohrabruje! (FOTO/VIDEO)

Printscreen/SPUTNIK

Vesti

Putin sumirao rezultate samita BRIKS-a! Rusiji je besmisleno pretiti, to nas samo ohrabruje! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Predsednik Rusije Vladimir Putin govorio je na pres-konferenciju nakon trodnevnog samita BRIKS-a u Kazanju.

Foto: Foto: Printscreen/SPUTNIK

 

- Optužbe na račun Rusije da organizuje nerede na ulicama Evrope su potpuna besmislica - rekao je Putin. On je ovu situaciju nazvao posledicom ekonomske politike samih zapadnih zemalja. Predsednik je podsetio da je recesiju izazvalo, između ostalog, i odustajanje Zapada od jeftinih ruskih energenata. Takođe, Nemačka ne želi da pokrene preostali krak Severnog toka.

- Optužbe na račun Rusije da organizuje nerede na ulicama Evrope su potpuna besmislica - rekao je Putin.

Foto: Foto: Printscreen/SPUTNIK

 

On je ovu situaciju nazvao posledicom ekonomske politike samih zapadnih zemalja.

- Zapad, i pored svih obaveza, zanemario je međunarodno pravo, finansirao državni udar u Ukrajini i tamo počeo da gradi vojne baze - podsetio je Putin.

"Kakva je tu pravda?", naglasio je predsednik.

Odgovarajući na pitanje predstavnika Bi-Bi-Sija da pre početka specijalne vojne operacije nije bilo udara dronova na rusku teritoriju, Putin je podsetio da su bili odbijeni svi ruski predlozi za uspostavljanje kontakata sa Zapadom. Rusiji je „s ljubavlju“ ukazano na „njeno mesto“, što bi na kraju dovelo do njenog spuštanja u kategoriju sekundarnih država i izvoznika sirovina.

Foto: Foto: Printscreen/SPUTNIK

 

- Rusiji je besmisleno pretiti, to nas samo ohrabruje. Za mene je najvažnija bezbednost Rusije, poručio je Putin, istakavši da ona ne može postojati bez suvereniteta - objasnio je Putin.

Govoreći o medijskim pisanjima da je Trampu u jednom razgovoru pretio napadom na Moskvu, Putin je rekao da se takvog razgovora s njim ne seća. 

Od SAD zavisi kako će se graditi odnosi Moskve i Vašingtona nakon izbora u Americi – Rusija će biti otvorena za saradnju nakon izbora ako i oni budu otvoreni. Rusija nije odbijala niti sada odbija kontakte sa zapadnim liderima, rekao je Putin.

Foto: Foto: Printscreen/SPUTNIK

 

Govoreći o severnokorejskoj vojsci, Putin je podsetio da je danas Državna duma ratifikovala Ugovor o strateškom partnerstvu. Šta ćemo i kako dalje - to je naša stvar.

- Ukrajinski vojnici ne mogu da koriste zapadne rakete bez pomoći oficira država NATO, podsetio je Putin. Ruska vojska aktivno deluje na kurskom pravcu i pristupila je likvidaciji blokiranog dela ukrajinske grupe u Kurskoj oblasti. Deo ukrajinskih jedinica u Kurskoj oblasti je blokiran, opkoljeno je oko 2.000 vojnika - istakao je predsednik. 

Foto: Foto: Printscreen/SPUTNIK

 

- BRIKS neće stvoriti nikakve alternative Sviftu, Rusija koristi svoj finansijski sistem, niz drugih članica BRIKS takođe ih imaju. Zemlje BRIKS su dogovorile spisak zemalja partnera organizacije. To će biti objavljeno naknadno. Sve zemlje BRIKS su nastrojene na to da se sukob u Ukrajini završi što pre mirnim putem, istakao je on. Takođe i  podržavaju inicijative Kine i Brazila o mirnom rešavanju ukrajinskog pitanja - bio je jasan Putin. 

Foto: Foto: Printscreen/SPUTNIK

 

Putin se zahvalio svim kolegama koji su došli na samit BRIKS u Kazanju, za doprinos zajedničkom radu. Rusija oseća podršku partnera BRIKS, koja se ne završava sa završetkom samita.

- BRIKS nije zatvoreni klub – on je otvoren za sve ko deli njegove vrednosti. Rusija će sama rešiti svoje probleme. Učesnici samita BRIKS su razmotrili ključne međunarodne probleme sa akcentom na situaciju na Bliskom istoku, istakao je ruski lider - istakao je Putin tokom pres - konferencije. 

Foto: Foto: Printscreen/SPUTNIK

 

Države BRIKS usmerene su na jačanje partnerstva u finansijskoj sferi. Po njegovim rečima, zemlje BRIKS će razvijati međubankarsku komunikaciju i stvarati uslove za obračune u nacionalnim valutama.

Rusija je uradila sve da se nove članice BRIKS-a "organski" uklope u porodicu i u tome je uspela, istakao je Putin. Sve članice najaktivnije utiču u radnim formatima organizacije. Predlažu ideje i inicijative.

Foto: Foto: Printscreen/SPUTNIK

 

Ruski predsednik komentariše najvažnija pitanja iz zemlje i sveta. Na konferenciji prisustvuje više od 300 novinara.

U Kazanju je u toku završni dan Samita BRIKS-a. Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je nastavio razgovore sa liderima država-članica i rukovodiocima ključnih organizacija.

Šesnaesti Samit BRIKS-a, koji je ključni događaj ruskog predsedavanja, održava se u Kazanju od 22. do 24. oktobra. U sredu je na samitu usvojena zajednička Kazanjska deklaracija.

Foto: Tanjug/AP

 

Podsetimo, Asocijaciju su 2006. godine osnovali Brazil, Indija, Kina i Rusija, a 2011. im se pridružila i Južnoafrička Republika. Od 1. januara ove godine punopravni članovi grupe postali su Egipat, Etiopija, Iran i UAE.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Jokić ubacio 41 poen, pa promašio trojku za produžetak! Denver pao posle velike drame! (FOTO/VIDEO)
NBA

Jokić ubacio 41 poen, pa promašio trojku za produžetak! Denver pao posle velike drame! (FOTO/VIDEO)

Košarkaši Denver Nagetsa doživeli su u noći između subote i nedelje drugi poraz u isto toliko utakmica na startu nove sezone NBA lige, pošto su u dramatičnoj završnici poraženi od Los Anđeles Klipersa sa 109:104 na svom terenu! Srpski košarkaš Nikola Jokić bio je najbolji na terenu pošto je zabeležio 41 poen, devet skokova i četiri asistencije, ali je u finišu promašio trojku za produžetak, pa su Klipersi poenima sa slobodnih bacanja došli do trijumfa.

27.10.2024

02:20

Zabava

Magazin

Mesečni horoskop za novembar! Pluton u Vodoliji donosi tektonske promene za 4 znaka
TRANSFORMACIJA

Mesečni horoskop za novembar! Pluton u Vodoliji donosi tektonske promene za 4 znaka

Već na samom početku meseca, 1. novembra očekuje nas mlad Mesec u Škorpiji, koji simbolizuje novi životni početak. Mlad Mesec imaće snažan uticaj na Škorpije, Rakove i Ribe. Pred nama je jedan od najvažnijih astroloških meseca u godini jer Pluton, planeta transformacije, ulazi 20. novembra u Vodoliju, gde će se zadržati skoro 20 godina. Pluton je vesnik generacijskih, sveobuhvatnih promena u svim životnim oblastima, a njegov uticaj će najviše osetiti Vodolije, Lavovi, Bikovi i Škorpije.

27.10.2024

06:40

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija