Autor: Informer.rs

25.10.2024.

19:00

Foto: EPA

Planeta

Odlučan da spali sve mostove! Zelenski blokira posetu šefa UN Ukrajini!

Lideri iz celog sveta okupili su se ove nedelje u Kazanju na 16. samitu BRIKS-a. Portparol generalnog sekretara UN rekao je novinarima da je sastanak "od velikog značaja" za rad Ujedinjenih nacija, pri čemu zemlje BRIKS-a predstavljaju skoro polovinu svetske populacije.

„Standardna praksa“ je da generalni sekretar prisustvuje „sastancima organizacija sa značajnim brojem važnih država članica“, kao što su G7 i G20, naveo je portparol.

Visoki izvor u ukrajinskom predsedništvu rekao je za AFP da je poseta šefa UN Rusiji izazvala bes u Kijevu.

Neimenovani izvor rekao je agenciji da je „nakon Kazanja, (Guteres) želeo da dođe u Ukrajinu, ali (Zelenski) nije potvrdio svoju posetu.

- Dakle, Gutereš neće biti ovde, posebno zbog ponižavanja zdravog razuma i međunarodnog prava u Kazanju - rekao je izvor.

Gutereš, koji je posetio Rusiju prvi put posle više od dve godine, održao je nekoliko bilateralnih sastanaka sa liderima koji su prisustvovali tom događaju.

U četvrtak uveče, poslednjeg dana samita, ruski predsednik Vladimir Putin i šef UN susreli su se iza zatvorenih vrata, kako se navodi, razgovarajući o krizi u Ukrajini i na Bliskom istoku, kao i o pitanjima koja se odnose na globalni razvoj i međunarodni finansijski sistem.

Informer

 

Ranije tog dana, Gutereš se obratio panelu širokog formata BRICS Plus/Outreach čiji je domaćin bio ruski lider, uz prisustvo brojnih stranih zvanica.

Šef UN je pozvao na „pravedan mir“ u Ukrajini, kao i na hitan prekid vatre u Gazi i Libanu.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine ranije je osudilo Guterešovu odluku da poseti Rusiju, ističući da je on preskočio ovogodišnju „mirovnu konferenciju“ u Ukrajini koju je organizovala Švajcarska

- Ovo je pogrešan izbor koji ne unapređuje cilj mira. To samo šteti reputaciji UN - napisalo je ministarstvo na Ks (bivši Tviter) u ponedeljak.

Švajcarska je u junu bila domaćin skupa koji se vrteo oko „formule mira“ Zelenskog – liste želja od deset tačaka koju je Moskva odbacila kao zabludu.

Rusija nije pozvana na sastanak, koji je u velikoj meri percipiran kao neuspeh, koji nije dao konkretne rezultate.

Rusija je spremna da se vrati pregovorima sa Ukrajinom, ali samo na osnovu dokumenta sastavljenog u Istanbulu u martu 2022, kada su strane poslednji put sele za pregovarački sto, rekao je Putin.

Ruski predsednik je u petak ponovio da je Moskva spremna na „racionalni kompromis“, uz napomenu da je Kijev „iracionalno ponašanje koje je teško predvideti“.