27.10.2024.

13:10

Foto: Foto: Printscreen/X, Shutterstock

Planeta

(MAPA) Gotovo je! Rusija munjevito zauzela ceo grad! Vremena za slavlje nema, cela vojska opet juriša: Glavni cilj Moskve na dohvat ruke!

- Neprijatelj je napredovao u Selidovu objavila je kasno sinoć na Telegramu grupa DeepState, koja je blisko povezana sa ukrajinskom vojskom. Objavljena je i mapa na kojoj su prikazane ruske snage na jugoistoku grada.

Međutim, ruski ratni dopisnici su nakon toga objavili da je ceo grad zauzet i da je u toku čišćenje preostalih ukrajinskih trupa.

Pad Selidova otvara ka Pokrovsku

Ruske snage već nedelju dana napadaju rudarski grad Selidovo u ukrajinskoj oblasti Donjeck.

Njegovo zauzimanje otvara put ruskom napredovanju prema logističkom centru Pokrovsku, udaljenom oko 20 km severozapadno.

„Ruska zastava podignuta u Gorjniku“

Denis Pušilin, čelnik Donjecke oblasti postavljen od strane Rusije, izjavio je da su ruske snage podigle zastavu na krovu jedne zgrade u gradu Gorjnik, oko 14 km južno od Selidova, prenela je ruska državna agencija RIA.

Ruski vojni blogeri takođe su izvestili da su ruske snage blizu zauzimanja grada Kurahova, jugozapadno od Gorjnika. Agencija Rojters nije mogla nezavisno da potvrdi ove izveštaje, a Ukrajina ih nije komentarisala.

Ukrajinska vojska javlja o odbijanju napada

Ukrajinske oružane snage saopštile su u večernjem izveštaju da su prethodnog dana odbile 36 ruskih napada duž linije fronta kod Pokrovska, uključujući područje Selidova, i da nekoliko bitaka još traje.

Nakon što Moskva nije uspela da zauzme glavni grad Kijev u prvim fazama rata u februaru 2022. godine, predsednik Vladimir Putin smanjio je ratne ciljeve na osvajanje starog industrijskog regiona na istoku Ukrajine, poznatog kao Donbas, koji obuhvata oblasti Lugansk i Donjeck.

Prošlog meseca ruske snage ostvarile su najveći napredak u ovom regionu još od marta 2022. godine, prema dostupnim podacima, uprkos tome što je Ukrajina zauzela deo ruske oblasti Kursk.