13.06.2021.

13:36

Foto: printscreen RTV Pink

Politika

PRED NAMA NISU LAKI DANI! VUČIĆ UOČI RAZGOVORA U BRISELU: Vreme je za čvrst stav, moramo da gledamo u budućnost i sačuvamo mir!

Razgovori u Briselu

Na pitanje da li je dobio neki savet od vladika uoči razgovora u Briselu, predsednik ističe da nije vreme za velike reči, već za borbu koja je pred Srbijom. 

- Nisu laki dani pred nama, situacija nije ružičasta, i nije vreme za velike reči, već za čvrst stav. Vreme je da pokažemo koliko smo za dijalog, koliko nam je važno da gledamo u budućnost, da sačuvamo mir i stabilnost ali to ide teže jer svakog dana albansko rukovodstvo napada Srbiju. On to ponavlja kao Paja Patak svaki dan - rekao je predsednik Vučić.

Optužbe Aljbina Kurtija za genocid

Povodom tužbi za genocid od Kurtija, predsednik ističe da time dokazuje da on nije spreman za dijalog. 

- Moja poruka Kurtiju je nemoj više da nam pretiš, nemojte da se igrate tih igara sa nama. On će nama da preti tužbom za genocid, a mi ćemo da se sigiramo, pa će neko treći da ih sprečimo, a vi priznajte nezavisno Kosovo. Slobodno podnesi tužbu pa ćemo da vidimo ko je počinio genocid. To pokazuje da su oni protiv dijaloga

- Evo ja mu kažem da ne preti, može da tuži, ali to pokazuje da on je on protiv dijaloga. On može da dovede neke ljude, možemo i mi, ali to opet pokazuje da nije spreman na dogovor. U Brisel vredi ići, jer nemate alternativu u razgovoru, jer je svaki razgovor bolji od ispaljenog metka. ja hoću da sačuvam mir - dodao je predsednik.

Informer

- Vi vidite koliko Srbija napreduje, iako je ovo najsiromašniji deo naše zemlje. Ali, ako oni to ne žele i ako misle da time ucenjuju i prete, neka nastave sa tim - dodao je predsednik povodom svakodnevnih napada albanaca i Kurtija.

Protesti u Zrenjaninu

Povodom protesta u Zrenjaninu i pokušaja dela opozicije da oteraju investitore iz ovog grada, predsednik ističe da se povodom svega neprijatno oseća, jer to može da otera investitore. 

- Užas koliko se neprijatno osećam pred ljudima koji treba d aulože 850 miliona evra. Od toga će Zrenjanin da živi, a mogu da ih oteraju. Uprkos svim problemima, nekima smetaju petlje, putevi s aove, one strane. Ja razumem da svako hoće d avidi zelenilo, ali mi smo se svi doselili u zgrade, pustite ljude. To je zaneman za politiku, moja je zeleno drvo. Posadili smo sto puta više drveća, nego vi svi zajedno - objasnio je Vučić.

Ekonomija

Predsednik se dotakao i uspeha koji je Srbija postigla, najavivši da će ponovo biti u samom vrhu Evrope, samo ako budemo marljivi i vredni. 

- Ne mogu da verujem da neko ima tako neodgovoran i neozbiljan pristup. Morate da razgovarate sa svima, kao što morate da dovodite investitore. Mislite da je neko srećan u Evropi, ko ne daje nikakve pare nama, mi budemo ispre dnjih. A to možemo samo ako smo vredni, marljivi, i opet možemo da budemo prvi ili drugi u Evropi. Nemojte da imate iluzije. Njegova Svetost mi je rekao: "Čestitamo, sjajni su uspesi, ali što mora da se priča o tome?" Zamislite da ne smem da pričam o stopi rasta, stopi javnog duga? - pitao se predsednik.

Informer

Evropski put Srbije

- Video sam da se Ana nasekirala, namučila se, radila tri meseca danonoćno, da bi se spremili za klastere, uradili odmotavanje, akcize, ma sve što su tražili i ništa. Moja poruka je da nastave da rade, mi smo na evropskom putu. Izborićemo se na kraju, kada vidimo naše stope rasta - dodao je predsednik povodom situacije sa EU.

Pretnje smrću

Predsednik se osvrnuo na napade i pretnje smrću koje dobija na svakodnevnom nivou, istakavši da o njegovim delima svedoče oredeni koje je dobio.

- To kada napadaju mene, ili govore "Smrt Vučiću" mene to ne pogađa, smeta mi samo ono što su mojoj deci. To što oni govore o meni mene ne vređa, ja znam šta sam uradio. Videli ste danas da sam dobio orden, dobio sam i najviši oreden Svetog Save, prvog reda, baš zato što se bavimo očuvanjem duhovnih vrednosti. Mnogima se ne sviđa ni orden od Putina, od Zemana i ostalo - nastavljao je Vučić za TV Pink.