Autor: Informer.rs

28.10.2024.

19:10

Foto: Inofrmer/Pedja Milosavljević

Politika

Dok se bavim politikom brinuću se za prava Mađara! Vučić podsetio na istorijske događaje koji su zbližili dva naroda

- Mi Srbi ne smemo da zaboravimo još jednu stvar, a to je da danas u Evropi mi nemamo bližeg i većeg saveznika i prijatelja od Mađarske, po svakom pitanju, u svakom trenutku - rekao je Vučić u obraćanju, nakon što je prisustvovao blagosiljanju obnovljene katoličke Crkve Snežne Gospe sa predsednikom Mađarske Tomašem Šujokom.

Vučić je, navodeći primere odnosa Srbije i Mađarske, podsetio na vreme kada se u GS UN odlučivalo o rezoluciji o Srebrenici, kada mu se, kako je rekao, javio premijer Mađarske Viktor Orban i rekao da je ta zemlja pod velikim pritisicima i da će biti uzdržana na glasanju.

Vučić je rekao da je Orban, kada je mogao da čuje Vučićevo "ćutanje i muk sa druge strane slušalice", odlučio da promeni odluku.

- Onda je rekao 'razumeo sam, prijatelji su tu kad je teško, Mađarska će biti protiv' - naveo je Vučić Orbanove reči.

Informer

Govoreći o odnosima dva naroda, Vučić je podsetio na razgovor sa pokojnim liderom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom, kada su sedeli jedan preko puta drugog u brzom vozu od Beograda do Novog Sada.

- Seli smo u brzi voz Beograd-Novi Sad, jedan preko puta drugog. I meni Ištvan kaže 'da smo samo ovo uradili, mnogo je, a onoliko smo uradili' - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, upravo je Ištvan Pastor uveo dva naroda u "brzi voz drugačijih odnosa između Srba i Mađara, drugačiji odnos između Srbije i Mađarske".

On je podsetio na brojne projekte u Vojvodini u krajevima gde žive Mađari, kao što je gradnja "Ipsilon kraka", pruga do Budimpešte.

Vučić je zahvalio mađarskoj vladi na pomoći da hram u Žablju bude obnovljen i istakao da je ponosan što je danas prisutan na blagosiljanju crkve.

- Jednako smatram građanima Srbije moje sunarodnike, one koji pripadaju srpskom rodu, koliko i vas, koji pripadate mađarskom ili bilo kojem drugom rodu, a živite ovde u Srbiji - rekao je Vučić.

Ocenio je da će se u svetu odigravati događaji koji će dosta teških stvari doneti u Evropu i dodao da se nada da će Srbi, Mađari i drugi narodi umeti da razumeju koliko je mir važan i da će se zajedno boriti za taj mir. 

Informer

 

- Ne između nas, jer smo mi danas i mnogo više od prijatelja, već da i svi drugi razumeju da je to jedini način na koji se problemi rešavaju - rekao je Vučić.

On je zahvalio mađarskom predsedniku Tamašu Šujoku na poseti Srbiji i ocenio da poseta daje novi doprinos u stvaranju boljih odnosa između dva naroda i dveju zemalja. 

- Ja ću, dok se bavim politikom, dok sam na ovom mestu, dati sve od sebe da naše odnose niko ne pokvari, da ih niko ne zamuti nikada. I brinuću o pravima Mađara - zaključio je predsednik.

On je dodao da će obići i pravoslavnu crkvu u Žablju i da će upaliti sveću za Ištvana Pastora.