Autor: Informer.rs

07.12.2020.

13:51

Foto:

Sport

OTKRIVENO! EVO PROTIV KOJE OPAKE i retke bolesti se bori Aleksandar Katai!

Njegova krvna slika nije bila dobra još posle utakmice reprezentacija Srbije i Škotske i u prvi mah je Katai zabrinuo sve oko sebe. On od tog 12. novembra nije odigrao nijednu utakmicu.

Posle prvih analiza odbačene su neizlečive bolesti kao mogućnost, a pretpostavka je da jedan od najboljih fudbalera Zvezde ponovo ima trombocitopeniju.

Opasno krvarenje

Trombocitopenija podrazumeva smanjenje broja krvnih ćelija nazvanih krvne pločice, što izaziva krvarenja u koži i unutrašnjim organima.

Reč je o nedostatku krvnih pločica, koje imaju ključnu ulogu u zatvaranju oštećenih krvnih sudova, kako bi se izbeglo prekomerno krvarenje. Trombocitopenija nastaje kad koštana srž ne stvara krvne pločice ili kad ih slezina u prevelikoj meri razgrađuje. Uzrok je često nepoznat.

Informer

Aleksandar Katai će opet pobediti bolest

Klinička slika, kako prenosi stetoskop.info, ispoljava se spontanim krvarenjima u koži i sluznicama koje se naziva purpura. Promene po koži mogu biti u vidu sitnih tačkastih krvarenja (petehije), koje se mogu međusobno sliti i dati ekhimoze (krvne podlive, modrice). I petehije i ekhimoze mogu da izmene boju, što zavisi od starosti krvarenja i stvaranja bilirubina iz hemoglobina. Petehije i ekhimoze mogu postojati u bilo kom predelu, a krvarenje iz sluznica nosa i genitalnih organa je najčešće.

Karakterističan nalaz u trombocitopenijama je krvarenje u usnoj šupljini u vidu mehura ispunjenih krvlju. Najopasnije je krvarenje u centralnom nervnom sistemu, koje može da dovede do fatalnog ishoda, a krvarenja u fundusu (dnu) oka mogu dati trajna oštećenja vida.
U trombocitopenijama postoji rizik od većeg krvarenja posle povreda i hirurških intervencija. Ta krvarenja počinju neposredno posle povrede, dobro reaguju na lokalnu kompresiju i obično potpuno prestaju posle 48 sati.

Informer

Aleksandar Katai čeka analizu krvi

Katai se s ovim zdravstvenim problemom već mučio 2012, dok je bio u Vojvodini i četiri godine kasnije, kad je bio igrač Alavesa. Oba puta je uspeo da se oporavi i da se vrati fudbalu, pa lekari veruju da će tako biti i sad.

Crvena zvezda planira da posle novogodišnjih i božićnih praznika počne pripreme za drugi deo sezone, jer je očekuje i borba u šesnaestini finala Lige Evrope. Sportski direktor crveno-belih Mitar Mrkela veruje da će Aleksandar Katai uspeti dotad da prebrodi probleme.

- Čekamo da budu gotove analize, pa ćemo znati kakvo je tačno Kataijevo stanje. Uveren sam da će se oporaviti u potpunosti jer je već dva puta izašao iz sličnih problema. Svakako se radujemo momentu kad će opet biti sa nama - poručio je Mrkela.

Bonus video