• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: J.N.

07.12.2020

07:59

KATAI IMA RETKU BOLEST KRVI! Zbog ovoga as Zvezde ne igra do proleća!

Crvena zvezda

KATAI IMA RETKU BOLEST KRVI! Zbog ovoga as Zvezde ne igra do proleća!

Podeli vest

Aleksandar Katai neće igrati do proleća, jer pati od nedostatka trombocita u krvi * Već je 2012. i 2016. uspešno rešio ovaj zdravstveni problem, verujemo da će se opet oporaviti, kaže Mitar Mrkela

Fudbaler Crvene zvezde Aleksandar Katai završio je jesenju polusezonu i neće igrati do proleća, jer ima problem sa trombocitima. Njegova krvna slika nije bila dobra još posle utakmice reprezentacija Srbije i Škotske i u prvi mah je Katai zabrinuo sve oko sebe. On od tog 12. novembra nije odigrao nijednu utakmicu.

Posle prvih analiza odbačene su neizlečive bolesti kao mogućnost, a pretpostavka je da jedan od najboljih fudbalera Zvezde ponovo ima trombocitopeniju (vidi okvir). Katai se s ovim zdravstvenim problemom već mučio 2012, dok je bio u Vojvodini i četiri godine kasnije, kad je bio igrač Alavesa. Oba puta je uspeo da se oporavi i da se vrati fudbalu, pa lekari veruju da će tako biti i sad.
Poplaveo

Posle jedne utakmice nenormalno sam poplaveo i ubrzo je ustanovljeno da imam problem s trombocitima
Aleksandar Katai

Nedostatak trombocita u krvi

Fudbaleru Zvezde su krajem prošle nedelje na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu urađene detaljne analize i rezultati se očekuju do kraja ove sedmice.

- Kataiju su posle utakmice Srbije sa Škotskom urađene analize krvi i ustanovljen mu je nizak hemoglobin. Zatim je obavio detaljna ispitivanja na VMA i rečeno je da ima neku vrstu anemije. Pošto je ranije patio od trombocitopenije, pretpostavlja se da se taj problem vratio. Jedan od lekara mu je rekao: "Da nisi profesionalni sportista, dali bismo ti lekove i poslali bismo te kući, jer sa tim zdravstvenim problemom ljudi žive normalno pod uslovom da koriste terapiju." Pošto je Katai fudbaler i izložen je velikim fizičkim naporima, lekari su rešeni da do najsitnijih detalja ispitaju o čemu je reč - navodi naš izvor blizak Zvezdi.

Foto: Starsportphoto

 



Katai je pre pet godina detaljno pričao kako je izgledao njegov prvi susret sa trombocitopenijom 2012. godine.

- Posle jedne utakmice nenormalno sam poplaveo i ubrzo je ustanovljeno o čemu je reč. Dve nedelje sam ležao u bolnici, a oporavak je trajao nekoliko meseci. Primao sam terapiju i dobio 10 kilograma viška. Lekari su mi rekli da može da se vrati, a i ne mora. Od tada idem na kontrole svakih šest meseci i sve je u redu - objasnio je tada Katai.

Krvarenje u koži

Trombocitopenija podrazumeva smanjenje broja krvnih ćelija nazvanih krvne pločice, što izaziva krvarenja u koži i unutrašnjim organima.

Reč je o nedostatku krvnih pločica, koje imaju ključnu ulogu u zatvaranju oštećenih krvnih sudova, kako bi se izbeglo prekomerno krvarenje. Trombocitopenija nastaje kad koštana srž ne stvara krvne pločice ili kad ih slezina u prevelikoj meri razgrađuje. Uzrok je često nepoznat.

Kad su lekari prošle nedelje predložili da Katai ponovo obavi detaljne analize, mnogi su se javili da mu pomognu. Trener Zvezde Dejan Stanković ponudio je da mu obezbedi lečenje u Italiji, a iz kluba sa "Marakane" i iz Fudbalskog saveza Srbije takođe su rekli da će učiniti sve da pomognu Kataiju. Ipak, zasad nema potrebe da reprezentativac Srbije odlazi na lečenje u inostranstvo.

Pobediće bolest

Crvena zvezda planira da posle novogodišnjih i božićnih praznika počne pripreme za drugi deo sezone, jer je očekuje i borba u šesnaestini finala Lige Evrope. Sportski direktor crveno-belih Mitar Mrkela veruje da će Aleksandar Katai uspeti dotad da prebrodi probleme.

- Čekamo da budu gotove analize, pa ćemo znati kakvo je tačno Kataijevo stanje. Uveren sam da će se oporaviti u potpunosti jer je već dva puta izašao iz sličnih problema. Svakako se radujemo momentu kad će opet biti sa nama - poručio je Mrkela.

Foto: Starsportphoto

 



Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija