26.10.2022.

07:46

Foto: Starsportphoto

Sport

ZVEZDA KASNO PALI! Neobična statistika srpskog šampiona u poslednje vreme!

Crvena zvezda počinje da igra fudbal tek u drugom poluvremenu, kaže statistika u poslednjih mesec i po dana!

Fudbaleri srpskog šampiona na čak osam od poslednjih 12 utakmica u svim takmičenjima nisu dali gol u prvom delu meča, a prethodne tri pobede ostvarivali su pogocima u drugih 45 minuta.

Pomenuti niz crveno-belih započeo je utakmicom sa Monakom početkom septembra. Uključujući taj duel, u uvodnom delu golove nisu postizali ni protiv Trabzona, Napretka, Mačve, Ferencvaroša u gostima, Radničkog iz Kragujevca, Vojvodine i Radničkog iz Niša. Protivnika su načinjali u duelima s Ferencvarošom kod kuće (dva gola u prvom poluvremenu), Spartaka (tri gola), Mladosti GAT (gol) i Novog Pazara (gol).

Krenulo od Monaka

Od Monaka, pa do poslednjeg meča s Radničkim u Nišu, crveno-beli su dali sedam golova u prvom i dvostruko više u drugom poluvremenu. Ekipa Miloša Milojevića je na pomenutom uzorku utakmica ostvarila sve pobede na domaćoj sceni (sedam u prvenstvu i jedna u Kupu), a u Ligi Evrope rezultat je jedan trijumf i tri poraza.

NIZ CRVENO-BELIH
UTAKMICA POLUVREME KRAJ



Zvezda - Monako 0:0 0:1
N. Pazar - Zvezda 1:1 1:2
Trabzon - Zvezda 1:0 2:1
Zvezda - Napredak 0:0 1:0
Mladost NS - Zvezda 0:1 0:4
Zvezda - Ferencvaroš 2:0 4:1
Zvezda - Spartak 3:0 3:0
Ferencvaroš - Zvezda 1:0 2:1
Radnički K - Zvezda 0:0 0:1
Vojvodina - Zvezda 0:0 0:2
Radnički N - Zvezda 0:0 1:2


Bivši kapiten Zvezde Dejan Milovanović za naš list kaže da ne bi imao ništa protiv da na sličan način, dakle u finišu utakmice, crveno-beli sutra sruše i turski Trabzon u 5. kolu grupne faze Lige Evrope (21.00, RTS 1, Arena 1 premijum).

- Pobeda je pobeda, nebitno da li je ostvarena u prvih 15 ili 20 minuta ili u 97. minutu, kao sada protiv Radničkog. Bio bih zadovoljan da i Trabzon pobedimo golom u sudijskoj nadoknadi i da ostanemo u trci za evropsko proleće. Činjenica je da Zvezda igra nešto slabije u poslednje vreme, ali bitno je da pobeđuje. Kad se na kraju osvoje trofeji, niko neće gledati na koji način se pobeđivalo. Samim tim što naši igrači golove postižu u završnici znači da imaju pobednički karakter i da nikad ne odustaju. Zbog čega ulaze sporije u mečeve, sigurno će u klubu analizirati, verovatno to već i rade - poručuje Milovanović za naš list.

Informer

Fudbaleri Zvezde na čak 8 od poslednjih 12 utakmica u svim takmičenjima nisu dali gol u prvom delu meča



Zanimljivo, pre pomenute utakmice s Monakom u Beogradu, crveno-beli su u svakom susretu od starta sezone barem jednom pogađali protivnikovu mrežu u prvom poluvremenu. Primera radi, Kolubari su dali čak pet, a Radničkom iz Niša i Pjuniku po tri.

Informer

 



Očigledno da neefikasnost u prvih 45 minuta ima veze i sa odlaskom Dejana Stankovića, mada je i tim Miloša Milojevića u prve tri utakmice njegovog mandata (Javor, Partizan, TSC) "otvarao" rivala u prvom poluvremenu.

Jačanje timskog duha

Bivši trener i golgeter crveno-belih, Zoran Filipović, smatra da su pobede u završnicama ojačale ekipu.

POSLEDNJIH 12 MEČEVA


Statistika 1. pol. 2. pol. ukupno
GOLOVI 7 14 21
ŠUTEVI 77 86 163

- Zvezda je u poslednje vreme pobedila nekoliko bitnih utakmica na strani. Sve to što se dešavalo, pobede u završnicama, nadoknadama, zapravo su dobre stvari da ekipa postane još jača i složnija. Teško je predvideti kako može da bude sutra protiv Trabzona, ali svakako verujem da ekipa ima snage da pobedi i ostane u trci za prezimljavanje u Evropi. Mene posebno raduje to što ekipa pobeđuje, što je u takmičarskom ritmu i što kontroliše dešavanja na terenu. Uvek će vam svaki trener reći da je bolje što pre rešiti pitanje pobednika, ali ako mora da bude u 90 i nekom minutu, neka bude - kaže Filipović.

Milunović: Pokazali smo snagu

Defanzivac Crvene zvezde Nemanja Milunović kaže da je zadovoljan što je ekipa u poslednjih devet dana ostvarila tri veoma bitne pobede u prvenstvu. On dodaje i da tim ima snage da savlada i turski Trabzon u sutrašnjem veoma važnom meču u Ligi Evrope.

- Uradili smo veliku stvar sa ove poslednje tri pobede na gostovanjima. Tradicionalno je teško igrati u Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu, ali smo pokazali sposobnost da pobeđujemo kada je najpotrebnije. Ovo je za nas možda i najbitniji deo sezone i drago mi je što je sve počelo da funkcioniše kako treba. Verujem da ćemo sutra uz podršku navijača pokazati snagu i da ćemo se izboriti za proleće u Evropi - kaže Milunović.


 

Bonus video