Autor: Informer.rs

21.12.2023.

09:05

Foto: Starsportphoto

Sport

Stigao je! Zvezdi je baš sad potreban Supermen!

Posle žutog kartona koji je dobio od "delija" nakon očajnih rezultata u Ligi šampiona i remija protiv TSC-a (1:1) pre skoro dva meseca, uprava kluba je Izraelcu pokazala crveni karton nakon što je podbacio u najvažnijoj utakmici srpskog fudbala. 

Mesecima se već spekuliše da Bahar neće na klupi Zvezde dočekati proleće, čelnici kluba samo su čekali konkretan povod, a izgleda da se nisu nadali pobedi u večitom derbiju, pa su imali ekpresnu zamenu za Izraelca - Vladana Milojevića, koji je Zvezdu vratio na najveću scenu posle višegodišnjeg posta.  Sa njim je ova Zvedina era počela, pod njegovim vođstvom je srpski šampion napravio ozbiljan iskorak u Evropi. 

Informer

I danas navijači Zvezde ozarenog lica prepričavaju ono što je Milojević uradio od 2017. godine do 2019. godine. Dobio je nadimak Klark Kent, a Zvezdi je baš sada potreban Supermen, Da "pospremi" trenutni haos. Videćemo da li je zaista Supermen!

Da je došlo "pet do 12" videli smo posle kraha u Humskoj, kada su "delije" sa "severa" oterale igrače u svlačionicu povicima "skinite dresove". Uprava je ekspresno našla pravog čoveka za gašenje poraža! Milojević je osvojio dve titule šampiona Srbije, uveo crveno-bele dva puta u Ligu šampiona, dočekao proleće u Evropi, uneo u klub 50 miliona evra. Do dolaska Milojevića Zvezda 10 godina nije igrala u Evropi, prvo je uveo crveno-bele u Ligu Evrope, a godinu dana kasnije i u Ligu šampiona. Podigao je tada visoko lestvicu, pa nije bilo lako ni legendi kluba Dejanu Stankoviću, potom Milošu Milojeviću, a Baraka Bahara, da ne pominjemo. Istina, nisu crveno-beli tada sve ostavljali bez teksta lepom, fascinantnom igrom, ali je Milojević znao da odigra na rezultat, da dođe do zacrtanog cilja. Prvo u Ligi Evrope, kada je Zvezda na putu do grupne faze prekočila  Florijanu, Irtiš, prašku Spartu i Krasnodar. Onda je u dve utakmice pobedila Keln (1:0, 1:0), odigrala dva nerešena meča proriv BATE Borisova (1:1, 0:0), ali i iznenadila Arsenal u Londonu, kada je bilo 0:0, posle poraza u Beogradu (1:0). Moskovski CSKA se isprečio u šesnaestini finala, slavili su ukupnim rezultatom 1:0, a jedan od tragičara je bio Aleksandar Pešić, koji je u Moskvi promašio ogromnu šansu.

Potom su na putu do Lige šampiona preskočeni Spartaks, Suduva, Spartak iz Trnave, a u plej-ofu u ludom meču sa Salcburgom u gostima (2:2), remi je dovoljan za plasman u elitu. Nije Zvezda potom posustala ni u grupi smrti u Ligi šampiona. Nije se obrukala i pored ubeljivih poraza od aždaja iz PSŽ-a, pokazali su zube na "Marakani" protiv Liverpula (2:0), a Milan Pavkov je golovima ekipi sa "Enfild" zauvek obezbedio mesto u istoriji. I naredne sezone su crveno-beli igrali na velikoj sceni, svi su očekivali iskorak šampiona Srbije, ali u grupi sa Bajernom, Totenhemom i Olimpijakosom više od pet poraza i jedne pobede, protiv Atin jana u Beogradu (3:1), više nisu mogli.  Posle dve i po godine na "Marakani", Milojević je odbio produžetak saradnje do 2022. godine, trenersku palicu prepustio je Dejanu Stankoviću u momentu kada je Zvezda u Superligi imala 11 bodova prednosti nad prvim konkurentom. Iako je mogao da ostane do leta i podigne novi trofej, čak i tada je mislio na crveno-bele.

Informer

- Možda bi odlazak na leto bio veoma komplikovan za klub i novog trenera, a znam koliko su teške prve utakmice. Timski sam igrač i hoću realno da gledam stvari. Kada sam došao želeo sam da ostvarim nešto, a onome ko dodje da ostavim nešto u amanet. Zvezda je na pragu osvajanja nove titule. Novi trener će imati vremena da upozna ekipu, nadje hemiju. U fudbalu nema puno vremena, a ja sam želeo da ga dam - rekao je Milojević pre četiri godine. 

Informer

Najavio je Milojević tada da će da se odmori pre nogo angažmana, ali je u februaru 2020. preuzeo saudijski Al Ahli, koji je vodio na poslednjih desetak mečeva u toj sezoni i završio kao treći na tabeli. Tokom naredne sezone koštala ga je serija loših rezultata pa je početkom 2021. došlo do raskida saranje. Potom se vratio u Evropu, u atinski AEK, ali se zadržao samo nekoliko meseci nakon ispadanje iz kvalifikacija za Ligu konferencije od Veleža iz Mostara. Novi  angažman pronašao je opet u Saudijskoj Arabiji, ovoga puta Al Itifak. Posle dobrog starta usledila je negativna serija i novi rastanak. U oktobru prošle godine preuzeo kiparski APOEL, a posle ispadanje u četvrtfinalu Kupa i gubitka titule u trci sa Arisom iz Limasola, morao je da potraži novi posao. Preuzeo je Apolon iz Limasola, ali je nedavno došlo do sporazumnog raskida saradnje.

Informer

Vratio se na "Marakanu", a sad ga čeka mnogi teži posao nego pre četiri godine. Apetiti više nisu isti. Jasno mu je da se šampionska titula i plasman u grupnu fazu Lige šampiona podrazumevaju, sve ostalo je katastrofa. "Delije" će od njega već prve sezone očekivati konakut fazu Lige šampiona, inače će se proveti kao i Bahar!