18.09.2024.

05:24

Foto: Starsportphoto

Sport

Zvezda će iznenaditi Benfiku! Muzika za uši "delija", bivši reprezentativac obradovao navijače

On je nastupao za oba kluba koja će se sutra od 18.45 (Arena 1 premijum) sudariti na stadionu "Rajko Mitić" u prvom meču elitnog evropskog takmičenja.

Dudić će srcem biti uz beogradske crveno-bele, koje su analitičari i kladioničari širom sveta odavno otpisali. Zvezdu su uz Slovan iz Bratislave proglasili najvećim autsajderom u Ligi šampiona, a bukmejkeri su za sutrašnji meč ponudili kvotu 1,90 na pobedu Benfike i 4,20 na trijumf prvaka Srbije. Nekadašnji reprezentativac naše zemlje ima drugačije viđenje odnosa snaga.

Ivan Dudić kaže da su crveno-beli blagi favoriti jer Benfika prolazi kroz turbulentan period, loše igra, nije u formi, slabo je odradila prelazni rok i već je promenila trenera. 

Zvezda je favorit

- Bez razloga su otpisali Zvezdu u Ligi šampiona. Nije Benfika favoriti. U ovom trenutku - ne. Za mene Zvezda ima blagu prednost, jer Benfika nije u formu, iako ima iskusne pojedince.  Anhel  Di Marija ima 35 godina, igra utakmice na tri dana, a ostali igrači se još nisu uklopili. Daleko od toga da su loša ekipa, ali na "Marakani" to nije dovoljno.  Zvezda ima svoje šanse, jer znam u kakvoj je situaciji Benfika, koja sad nije u konkurentoj formi. Prvenstveno navijam za Zvezdu, pa Benfiku u kojoj sam igrao i imam lepe uspomene -  kaže Dudić za naš portal.

Portugalci iza sebe imaju buran početak sezone. Posle dve pobede, poraza i remija smenjen je Rodžera Šmit, a na klupu se posle pet godina vratio bivši trenere Bruno Laž, samo sedam dana pre utakmice sa šampionom Srbije u Ligi šampiona.

- Posle žreba sam priželjkivao da utakmica sa Benfikom bude prva, jer je ove sezone loše startovala, prelazni tok nisu odradili kao su očekivali. Promenili su trenera. Mada, za njih u pravo vreme, za nas bi bilo bolje da je ostao Šmit još malo, jer je Bruno proveren trener, već je bio u klubu, zna kako sve funkciniše, aktivno učestvuje, daje energiju sa klupe. Udahnuli su vazduh, jer je početak bio loš. Benfika je u turbulentnom periodu. Ostala je bez nekih bitnih igrača na sredini terena. Prodali su Silvu, oko njega se sve vrtelo prošle sezone, a Renato Sančez, je na našu sreću, povređen.

Informer

U generalnoj probi su deklasirali Santa Klaru sa 4:1, ali neće krenuti Portugalci svim silama od starta u Beogradu.

- Neće odmah krenuti u napad, ne pred punom "Marakanom", iako su navikli da igra pred 40.000 ljudi. Protiv Santa Klare su posle greške primili gol, a potom stihijski napadali. Jesu postigli četiri gola, ali još nemaju igru, prvi gol su dali srećno. Turčin Kerem Akturkoglu je postigao gol, više slučajno, nego sa namerom. Malo su smirili situaciju dolaskom novog trenera, ali malo je vremena za poboljšanje igre. Bili su opterećeni i odlaskom igrača tokom reprezentativne pauze pa nisu mogli da se uigraju. Daleko su od Benfike na koju su Portugalci navikli.

Di Marija je pretnja

Nekadašnji defanzivac ipak upozorava da Benfika nije slab tim, iako je trenutno u nezavidnoj situaciji.

- Zvezda mora da bude koncentrisana 90 minuta, pa da iz toga traži šansu. Poseduje individalni kvalitet da može svima da se suprotstavi. Benfika nije slab tim. To su sve reprezentativci. Nadam se da su Zvedini igrači fizički na nivou koji će im omogućiti da mogu da uđu čvrsto u sve duele. Možda najviše ima šansi iz kontranapada, li ne bih voleo da to znači da se Zvezda povuče i da igramo  bunker. Mora da se čuva, Pavlidis nije u golgeterskoj formi, ali za napadač očekuju da proradi na svakoj sledećoj utakmici. Preti joj opasnost od ulaznih šuteva Di Marije, znamo kakvu levicu ima. S druge strane, Benfika nema lidera u sredini terena. Kokču je bio u nemilosti trenera, teško može da se vrati za nekoliko utakmica, Arturkoglu je protiv Santa Klare igrao kao divljak, bilo ga je svuda. To u organizovanim mečevima može da bude problem.

Informer

Benfiku u Beogradu čeka atmosfera na koju sigurni nisu navikli, a biće  vetar u leđa igračima Crvene zvezde.

-  Dolaze pred pun stadion, ali "Marakana" je nešto specifično posebno jer moraju da prošetaju kroz tunel koji ostavi neki utisak na igrače. To je neopisivo iskustvo. Ja sam igrao u Portugalu, znam da nisu ništa slično ni videli ni osetili, pa će im atmosfera biti drugačija. Mnogo je Brazilaca i Argentinaca u njihovom timu,  Zvezda mora da se čuva provokacija posebno ako bude imala rezultat. 

Informer

Crveno-beli moraju da igraju kao tim, savetuje Dudić i nada se da se šampion Srbije neće braniti pred svojim navijačima. 

- Ne bi voleo da junak bude golman, pa da kažemo da smo se branili i odbranili. Zvezda mora da igra timski, tu nema doleme, a kroz tim će neko iskočiti, voleo bih da ih bude više. Liga šampiona je jako takmičenja, nema razloga da se žalimo ili plašimo. Čini mi se da je Zvezda brža nego što je bila pre utakmice protiv Bode Glimta. Brža je dolaskom Nemanje  Radonjića,  koji možda nije na zavidnom fizičkom nivou, ali za neki period igre može da bude silno motivisan, igrao je u Lisabonu. Utakmica će pokazati, koliko i šta možemo da prvoj utakmici. Zvezdin uprava sve radi planski, rezultati stoje iza nje. Ali, "delije" uvek očekuju više. Igrači ne smeju da budu zadovoljni što su ušli u Ligu šampioina, nego da pokažu da tamo i pripadaju.