09.10.2024.

21:56

Foto: Starsportphoto©

Sport

Evroliga je nešto drugo! Zvezda pokazala pravo lice protiv Baskonije! (VIDEO)

Pred prepunim tribinama rasprodate Beogradske arene, aktuelni šampion države i regiona stigao je do drugog trijumfa u eliti, nakon što je prošle nedelje porazio Pariz u prestonici Francuske.

Iako im nešto lošije ide u ABA ligi, Zvezda se pokazala kao ona prava u najjačoj konkurenciji. Na krilima Džoela Bolomboja (15 poena, osam skokova i dve blokade), Ajzee Kenana (19 poena) i Nikole Kalinića (12 poena) ekipa sa Malog Kalemegdana je odbranila domaći teren. 

Informer

Sjajni pred svojim navijačima

Šokantni porazi od Dubaija i Splita i oštre kritike nisu uzdrmale izabranike Janisa Sferopulosa pred gostovanje popularnih "jarčeva", a ni odsustvo suspendovanog Miloša Teodosića.

Ajzea Kenan je ovog leta stigao kao jedno od najvećih pojačanja i vrlo malo vremena mu je trebalo da se predstavi "delijama". Sa dve vezane trojke umirio je prethodnu seriju Timotija Luvavua Kabaroa i zapalio Arenu.

Takođe, izvrsnom odbranom je potpuno poremetio organizaciju napada Baskonije i novajliju u njihovim redovima, Trenta Foresta.

Informer

Ajzea Kenan

Veliku pomoć pružao mu je Kodi Miler-Mekintajer. Amerikanac je bio vidno motivisan protiv kluba u kojem je, prošle sezone igrao košarku života.
Usledio je tajmaut iskusnog Pabla Lasa i korekcije u igri gostiju, pre svega odbrani. 
Kenanu je ograničen prostor, dok su na Mekintajeru menjali čuvare, to jest preuzimali beka Zvezde.

Insistirao je nekadašnji strateg Real Madrida na više agresivnosti od Čime Monekea, što je ovaj brzo ispoštovao. 

Informer

Ogromna borba Kalinića i Monekea

Mini seriju simpatičnog krila anulirao je Jago Dos Santos trojkom i prvu četvrtinu okončao sa vođstvom domaćih 25:20.
Dobar šut za tri poena ostao je saveznik crveno-belima i u nastavku. Nemanja Nedović i Rokas Gedraitis su iz daljine "načeli" koš gostiju na startu druge četvrtine, ali se iskusna ekipa iz Vitorije nije predavala.

Napadali su prednost u visini u odnosu na Dos Santosa, Kenana i Nedovića, pa je veliki broj poena stigao sa linije za slobodna bacanja.
Čestim prekidima su umrtvili energičnu Zvezdu i na veliki odmor otišli sa povoljnih "-8", s obzirom da je u jednom trenutku prednost iznosila 12 poena.

Informer

Džoel Bolomboj "premlatio" centre Baskonije

Fizički izuzetno zahtevna utakmica uzela je danak i znatno smanjila broj poena u nastavku.
Mnogo su se igrači trošili u odbrani, jurnjavi oko blokova i tuči za poziciju, pa su umorne ruke nešto lošije šutirale. A baš to je igra kakvu Crvena zvezda želi.
Naravno, do izražaja je došao Nikola Kalinić, poznat kao specijalac za "ružne utakmice". 
Krao je lopte, asistirao, hvatao skokove i branio Monekea i društvo. Ukratko, radio je sve.
Sa druge strane proradio je Markus Hauard. Trojkama, kakve samo on može da pogodi, rezultatski je održavao "jarčeve" u životu. Uprkos raspucanom bivšem beku Denvera, crveno-beli su sa dvocifrenim plusom dočekali poslednju četvrtinu - 59:49.

Odlučujućih deset minuta počelo je baš po meri domaćina. 
Baskonija je potpuno stala u napadu, dok u odbrani nisu uspevali da zaustave poene na samom obruču. 

Informer

Kenan u duelu sa Luvavuom

Ipak, nastavak susreta nije bio naklonjen crveno-belima. U redove igrača Janisa Sferopulosa uvukla se nervoza i prouzrokovala nekoliko velikih grešaka pri prenosu i predaji lopte.
Iskusni tim Baskijaca je oberučke prihvatio poklone Beograđana i strpljivo topio prednost. Posle ogromnih 15, razlika je spala na svega četiri poena, što je uzrokovalo nezadovoljstvo grčkog stručnjaka. 
Sazvao je tajmaut, a onda je na scenu istupio Džoel Bolomboj.

Sve vreme je igrao sjajno, ali je poslednja tri minuta upravo centar sa ruskim pasošem obeležio. Prvo je "skinuo" Dontu Hola sa zakucavanja, a onda pogodio dugu dvojku pri isteku napada i tako odbio poslednji nalet upornih gostiju.

Informer

Bolomboj "spustio roletnu" Holu

Crveno-belima predstoji kratak predah, a onda nastavak obaveza u ABA ligi i duel sa Igokeom u subotu.

Naredni protivnik u Evroligi je Fenerbahče (15. oktobar), a taj duel igra se u Istanbulu.