03.06.2024.

15:52

Foto: EPA

Sport

Rasizam, nacizam i promocija oružja! Šta se to kuva u Nemačkoj pred EURO?

Nemačku javnost proteklog vikenda potresao je rasistički skandal, pošto je medijska kuća "ARD" objavila anketu u kojoj preko 20 odsto ispitanika smatra da je previše tamnoputih igrača u prvom timu reprezentacije i da bi voleli da više belaca igra za "pancere".

To je, očekivano, naišlo na žestoku osudu reprezentivaca i selektora Julijana Nagelsmana, koji je u vrlo burnom obraćanju tu anketu nazvao skandaloznom i izrazio nadu da se to pitanje više nikad neće postavljati.

Međutim, prebrojavanje krvnih zrnaca u A timu Nemačke nije jedina neprijatna tema koja je pokrenuta baš pred Evropsko prvenstvo, već je pre nekoliko nedelja, čak i tamošnji Fudbalski savez morao da reaguje zbog simbola koji podsećaju na nacističke.

Informer

Naime, Nemci su krajem marta predstavili nove dresove od njihovog dugogodišnjeg proizvođača sportske opreme "Adidasa", ali samo desetak dana kasnije, iz DFB (Fudbalski savez Nemačke) stigao je zahtev da se neki detalji promene. Konkretno, broj 44 je bio takvog dizajna da je podsećao na simbol koji su koristile nacističke SS jedinice tokom Drugog svetskog rata.

Sporna je bila upravo ta "četvorka", pa je zahtev uslišen i dizajn je promenjen, a kako su ti dresovi izgledali, možete pogledati na fotografijama ispod.

"Proveravanjem brojeva od 0 do 9, nijedna strana nije videla bilo kakvu sličnost sa nacističkom simbolikom. Sve ovo, ipak, shvatamo vrlo ozbiljno, pa ćemo napraviti alternativni dizajn za broj 4", naveli su tada iz Fudbalskog saveza Nemačke.

Epilog svega je to da je "Adidas" uklonio broj 44 iz svoje ponude, što je objavio portparol te kompanije Oliver Brugen.

"Kao kompanija aktivno se suprotstavljamo ksenofobiji, antisemitizmu, nasilju i mržnji u bilo kom obliku", saopštili su iz "Adidasa" putem svog portparola pre nekoliko nedelja.

Da tenzije među ljubiteljima fudbala u Nemačkoj dostignu vrhunac pobrinuli su se čelnici Borusije Dortmund, finaliste Lige šampiona. Kako je saopšteno, jedan od novih sponzora popularnih "milionera" ubuduće će biti poznati proizvođač oružja "Rajnmetal" iz Dizeldorfa.

Informer

Pojedini mediji, poput berlinskog "Tagelšpigela", taj potez nazvali su "nenadmašno glupim poslovnim projektom", a zbog svega toga ogorčeni su i navijači slavnog kluba. U jednom saopštenju poručili su da je novo sponzorstvo protivno vrednostima koje promoviše taj klub.

"Zabrinuti smo zbog partnerstva i komunikacije sa pomenutim sponzorom. Sumnjamo da je to partnerstvo u skladu sa vrednostima Borusije Dortmund", naveli su navijači u jednom od saopštenja.

Informer

Ono što navijače još više zabrinjava je poruka člana uprave Borusije, Hansa-Joakima Vackea, koji potpisivanje ugovora sa "Rajnmetalom" ne vidi kao ništa sporno.

- Bezbednost i odbrana su stubovi nosači naše demokratije. Posebno danas, kada svakodnevno vidimo kako se sloboda mora braniti u Evropi - rekao je Vacke.