Autor: Informer.rs

26.03.2021.

09:55

Foto:

Sport

PREMOTAVANJE! Srbija i Portugal uvek na GOL VIŠE! Jedan Portugalac igrao na svakom meču protiv "ORLOVA"! /FOTO/VIDEO/

Pobeda nad Republikom Irskom je "daleka" prošlost, a pred našim nacionalnim timom nalazi se najveće iskušenje u kvalifikacijama Portugal! Četa Dragana Stojkovića će u subotu od 20:45 minuta pokušati da napravi najveće iznenađenje još od pobede nad Nemcima na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine. 

Informer

Punih 11 godina Srbija čeka "skalp" protiv jedne od vodećih svetskih selekcija, a čini se da trenutak dugo nije bio povoljniji od ovog sada! Uz nove "orlove" stoji čitava nacija kojoj je veru u fudbal posle samo tri treninga vratio legendarni as Dragan Stojković Piksi, a pobeda nad Portugalcima ulila bi ogromnu dozu samopouzdanja Srbiji pred nastavak kvalifikacionog ciklusa. 

Ipak, u prošlosti "navigatori" nikako nisu ležali selekciji Srbije, a kako je u sredu protiv Iraca pala tradicija da Srbija ne pobeđuje u prvom kolu, vreme je da se sruše barijere i protiv Portugalaca. Zanimljivo je da na utakmicama Srbije i Portugala uvek bude, kladioničarski rečeno "gol-gol". Dakle, do sada se nije desilo da neko ne postigne gol u sudaru dve selekcije, a do sada su se od osamostaljenja Srbije sastajali šest puta. 

Informer

Žoao Mutinjo, Portugalac sa najviše nastupa protiv Srbije

Portugal je bio bolji i upisao tri pobede, dok su tri meča završena nerešenim rezultatom. Pored toga, još jedan kuriozitet predstavlja činjenica da će Portugalci u Beogradu imati jednog igrača koji je svaki put igrao protiv Srbije - Žoao Mutinjo! 

Ipak, krenimo od starta...
Te 2007. godine na Marakani pred 51.300 duša po prvi put su se sastali Srbija i Portugal u okviro kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Na klupi "orlova" tada je sedeo Havijer Klemente, dok je "navigatore" predvodio legendarni brazilski stručnjak Luis Filipe Skolari. 

Sastav Portugalaca ledio je krv u žilama, kao i sada, a selekcija predvođena Rikardom Karvaljom, Migelom, Petitom, Simaom, Nonom Gomešom i Kristijanom Ronaldom remizirala je sa Srbijom 1:1. Poveli su preko Tijaga gosti u petom minutu, ali je bod Srbiji doneo Dejan Stanković.

Istim razultatom završen je i revanš, Simao Sambrosa je doveo Portugalce do vođstva u 11. minutu na stadionu Hose Alvalade u Lisabonu, ali je slavlje domaćina pokvario Branislav Ivanović golom u 88. minutu susreta. 

Osam godina se čekalo na novi sudar Srbije i Portugala, "navigatore" je vodio Fernando Santoš koji je i danas selektor, dok je na klupi Srbije sedeo Radovan Ćurčić. Orlovi su se nalazili u prelaznom periodu, te su lako položili oružje na Lužu. 

Informer

Golove za Portugalce su postigli Rikardo Karvaljo i Fabio Koentrao u 10. odnosno 63. minutu, a jedini gol za Srbiju postigao je Nemanja Matić u 61. Iako je taj meč igran pre samo šest godina, u sastavu Dragana Stojkovića nalaze se samo tri imena iz tog perioda - Dušan Tadić, Aleksandar Mitrović i Filip Đuričić! 

U okviru istih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine Porgugalci su još jednom sa 2:1 pobedili Srbiju. Utakmica je igrana na stadionu Partizana, a u sastavu Portugala nije bilo Kristijana Ronalda. 

Informer

Utakmicu je obeležila jaka kiša koja je padala u Beogradu, ali i ispad selektora Portugala koji je umalo zapalio cigaru dok je vodio tim.

Informer

Žreb je Srbiju i Portugal sasatvio ponovo u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje je na programu sledeće godine, a "orlovi" su uspeli da naprave veliki podvig u Lisabonu kada su otkinuli bod Portugalcima - 1:1!

Selektor Mladen Krstajić izveo je na teren sličan onom koji će, verovatno, sutra istrčati na teren Portugalcima (Dmitrović, Milenković, Lazović, Maksimović, Tadić i Mitrović, u igru su upšli još i Nemanja Radonjić i Sergej Milinković Savić), a naša reprezentacija povela je preko Dušana Tadića u sedmom minutu. Kapiten "orlova" je sa bele tačke savladao Rui Patrisija. 

Informer

Ipak, taj gol nije bio dovoljan za tri boda pošto je Danilo spektakularnim udarcem u 42. minutu postavio konačan rezultat.

Informer

Iako je Ronaldo u periodu od prve do poslednje utakmice sa Srbijom odigrao 112 utakmica u dresu nacionalnog tima, punih 12 godina je čekao na gol protiv naše reprezentacije i dočekao ga je u Beogradu! Portugalci su naneli selekciji Ljubiše Tumbakovića bolan poraz od 4:2, a Ronaldo je postigao treći gol za svoj tim u 80. minutu.

Utakmica će ostati upamćena po uzvicima sa tribina stadiona Rajko Mitić "Mesi, Mesi" koji su izuzetno iritirali portugalskog superstara. 

Evo još nekih zanimljivih činjenica...
Igrač sa najviše nastupa u Portugalu je Kristijano Ronaldo 171, ujedno i najviše utakmica u dresu nacionalnog tima u istoriji, a 36-godišnji ofaznivac postigao je i najviše golova  102, takođe najviše u istoriji "navigatora". 

Informer

U Srbiji, najviše nastupa za nacionalni tim ima Dušan Tadić 74, dok će Aleksandar Mitrović protiv Portugalaca imati šansu da postane najbolji strelac u istoriji reprezentacije. Napadač Fulama trenutno je na 38 golova koliko ima i Stjepan Bobek. 

Informer

Meč u Beogradu biće prvi sudar Srbije i Portugala van kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, ovoga puta ulog je odlazak na Mundijal.