Autor: Informer.rs

21.04.2021.

12:39

Foto:

Sport

SUPERLIGA EVROPE ILI NOVA LIGA ŠAMPIONA! Svejedno je! Bogati su pobedili!

Englezi su se povukli iz takmičenja, pa je Superliga pukla, bar ona koja je bila u startu zamišljenja. 

UEFA je u ponedeljak na Kongresu potvrdila novi format LŠ i LE, kao i Ligu konferencija koja kreće od leta, a ono što je bitno jeste da će se igrati po švajcarskom modelu. Liga šampiona će se proširiti sa 32 na 36 timova, ukidaju se dosadašnje grupe i imaćemo po 10 mečeva u prvoj fazi. Pet kod kuće i isto toliko na strani, a rivali će se određivati pomoću žreba.

U pitanju je model koji će se primenjivati za tri sezone, gledaćemo ligaško takmičenje koje se igra po takozvanom "švajcarskom modelu". Naravno, i nova Liga šampiona favorizuje bogate klubove. 

U prvoj fazi bi svi odigrali po 10 utakmica (pet kod kuće, pet na strani), a žreb bi bio nikad važniji pošto bi klubovi bili podeljeni u šešire koji određuju i s kim igraju. 

Informer

 

Liga šampiona će se igrati tri dana nedeljno - utorak, sreda i četvrtak, ukidaju se grupe i igra ligaško takmičenje po "švajcarskom modelu", na žrebu, u prvom šeširu bi bili šampioni iz prethodne sezone. Naredna tri šešira bi se određivala na osnovu UEFA koeficijenta koji bi bili nikad važniji, timovi iz prvog šešira bi igrali dva meča protiv timova iz prvog šešira, tri protiv timova iz drugog, tri protiv timova iz trećeg i dva protiv timova iz četvrtog, u nastavak takmičenja direktno bi prošlo prvih osam na tabeli.

Timovi od 9. do 24. mesta bi igrali dvomeče i odlučili preostale učesnike osmine finala, oni koji izgube prelazili bi u Ligu Evrope, timovi od 25. do 36. mesta ispadaju, dalje bi se igrale klasične eliminacije kao i do sada. 

Informer

UEFA će dva najbolje rangirana tima po UEFA koeficijentu, koja kroz ligu nisu obezbedila učešće u Ligi šampiona, "častiti" pozivnicom i tako bi se smanjio rizik od neuspeha i od finansijske katastrofe koju nosi neučešće u eliti za velikane.

Dodatno treće direktno mesto u Ligi šampiona dobiće i peta najbolja liga Evrope, a to je u ovom trenutku Francuska. Budžet za novi format LŠ trebalo bi da bude šest milijardi evra.

Pošto će se nova Liga šampiona igrati tri dana nedeljno - utorak, sreda i četvrtak - to će povećati fond za televizijska prava, što svakako najviše zanima najbogatije klubove, međutim oni su pronašli još više novca koji će podeliti između sebe. Od septembra do decembra planirano je 180 utakmica umesto 96 u prvoj fazi Lige šampiona.