Autor: Informer.rs

18.08.2021.

10:55

Foto: Starsportphoto

Sport

Ma, ko je taj Šerif? Upoznajte klub koji je održao lekcije Zvezdi i Dinamu

Šerif je u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona posle 180 minuta igre izbacio Crvenu zvezdu ukupnim rezultatom 2:1, a u prvom meču plej-ofa za ulazak u elitu je na svom terenu ponizio Dinamo sa 3:0.

Podsetimo, nakon žreba za treće kolo, navijači Crvene zvezde su bili prezadovoljni što je njihov klub izvukao Šerif, a Dinamovi su burno proslavili što su Moldavci izbacili šampiona Srbije i tako im, mislili su, "očistio" put ka Ligi šampiona.

Ipak, Moldavci su pokazali da to nije baš tako i sada su na korak od elite.

Ko je Šerif?

Šerif je klub koji je 1997. godine osnovan kao Tiras iz Tiraspolja, a već naredne godine je promenio ime u Šerif. Osnovala ga je istoimena kompanija koja je odmah počela sa velikim ulaganjima u klub.

To je kompanija koja u svom vlasništvu ima lanac benzinskih pumpi, supermarketa, TV kanal, izdavaštvo, bavi se građevinskim radovima, reklamama, ima mobilnu telefoniju, dva lanca pekara, kao i mnogim drugim stvarima.

S obzirom na to da joj novac nije problem, u julu 2002. godine je završila sa građenjem "Šerif stadiona", kapaciteta 12.746 mesta, a renoviran je devet godina kasnije.

Informer

Stadion Šerifa
Dominacija u Moldaviji

Prve sezone postojanja, Šerif, odnosno tada još Tiras, je odmah izborio promociju u drugu ligu, tako što je osvojio titulu u trećoj, a odmah zatim je to učinio i u drugoj, pa se plasirao u elitni rang moldavskog fudbala.

Šerif je do prve titule u Moldaviji stigao 2001. godine i u 21. veku je osvojio 19 titula, uz po jedno drugo i treće mesto na tabeli, 2011. i 2015. godine.

Dakle, Šerif je potpuni vladar moldavskog fudbala sa 19 titula, deset nacionalnih Kupova i sedam osvojenih Superkupova.

Šerif u Evropi

Najveći moldavski tim je u evropskim kvalifikacijama debitovao na leto 1999. godine kao osvajač Kupa, ali nije uspeo da se plasira u Kup UEFA.

Posle dugog niza ispadanja u kvalifikacijama, Šerif je po prvi put u grupnoj fazi nekog takmičenja zaigrao na jesen 2009. godine, kada je učestvovao u Ligi Evrope. Isti uspeh je moldavski velikan ponovio i godinu dana kasnije, kao i u sezoni 2013/14, a na četvrto učešće su od tada čekali osam godina, odnosno do ove sezone.

Inače, te 2010. godine kada su po drugi put zaigrali u Ligi Evorpe, pre nego što su u plej-ofu za Ligu šampiona poraženi od Bazela, fudbaleri Šerifa su u trećem kolu na penale izbacili Dinamo iz Zagreba.