Autor: Informer.rs

04.10.2021.

17:27

Foto: Tanjug/AP

Sport

ZBOG NJEGA JE PLAKALA ČITAVA NACIJA! Golman je koštao Brazil titule prvaka sveta, a onda je 50 godina živeo u PAKLU

Brazil je davne 1950. godine bio domaćin Mundijala i u poslednjoj utakmici na turniru, 16. jula, pred 173.850 navijača na "Marakani" mu je protivnik bila selekcija Urugvaja.

Pošto se tada nije igralo klasično finale, već finalna grupa, Brazilu je odgovarao i nerešen ishod da se popne na krov planete.

Utakmica je krenula sjajno po Brazilce, poveli su u 47. minutu preko Frijake. Međutim, izjednačenje Urugvaju je doneo Huan Skjafino, a 11 minuta pre kraja meča je Alsides Giđa postigao gol vredan titule prvaka sveta, za koji je ceo Brazil okrivio nesrećnog golmana Barbosu zato što ga je primio u svoj ugao.

Barbosa je i pored toga proglašen za najboljeg golmana turnira, ali mu je karijeru ipak obeležio kiks koji je košao Brazil titule.

Brazil je bio apsolutni favorit na tom meču, a čak je i pre početka utakmice ceo tim dobio zlatne satove s natpisom "za svetske šampione". Ipak, taj čin kao da je izbaksuzirao "karioke" i prvenstveno Barbosu zbog čijeg primljenog gola je više od 20 ljudi širom nacije izvršilo samoubistvo.

Moasir Barbosa je posle završene igračke karijere godinama radio kao domar baš na "Marakani", a kada je 1993. godine na tom stadionu Brazil dočekao upravo Urugvaj, tadašnji selektor mu je zabranio da poseti čuvara mreže nacionalnog tima Tafarela. Objašnjenje za Barbosu je bilo da to smatra nesrećom.

Godinu dana kasnije, uoči Svetskog prvenstva u Sjedinjenim Američkim Državama Barbosa je dao izjavu koja je pokazala svu njegovu tugu.

U Brazilu najveća kazna zatvora je 30 godina. Ja svoju kaznu već proživljavam 44 godine - kazao je tada on.

Inače, od 1950. godine, pa sve do 2006. i legendarnog Dide nijedan tamnoputi golman nije čuvao mrežu Brazila na Svetskom prvenstvu.

Na kraju, Barbosa je preminuo od srčanog udara u aprilu 2000. godine.