Autor: Informer.rs

08.03.2022.

07:00

Foto: Starsportphoto

Sport

ZA "VEČITE" NE POSTOJI NEMOGUĆA MISIJA! Zvezda i Partizan nišane 9. mesto! UEFA izbacila Ruse i pomogla našim ekipama!

Naime, Spartak iz Moskve izbačen je iz Lige Evrope, što bi moglo da utiče na srpski fudbal jer bi večiti do kraja sezone mogli da uvedu Srbiju u društvo 10 najboljih liga u Evropi!

Spartak izbačen iz Lige Evrope, kao poslednji ruski predstavnik u njenim takmičenjima. Zbog toga se nemački Lajpcig već plasirao u četvrtfinale, a ta odluka je indirektno dala šanse i srpskom fudbalu.

Dueli osmine finala UEFA takmičenja biće prilika za Crvenu zvezdu i Partizan da opet obraduju Srbiju. U Ligi Evrope u četvrtak crveno-beli od  21 čas igraju sa Rendžerson, dok od 18.45 crno-beli u Humskoj dočekati Fejenord.

Srbija se trenutno nalazi na 11. mesto UEFA koeficijenata.To znači da šampion Srbije najverovatnije ide u grupnu fazu Lige šampiona direktnim putem, ali ukoliko osvajač Lige šampiona u prethodnoj sezoni bude klub koji se u nju plasirao kroz domaće prvenstvo, što se najčešće i dešava, vicešampion počinje kvalifikacije za elitu od drugog kola staze "nešampiona"
treći i četvrti u Superligi idu u kvalifikacije za Konferencijsku ligu, pobednik Kupa Srbije u plej-of za ulazak u grupnu fazu Lige Evrope.

Informer

 

To Srbiju očekuje od sezone 2023/24. Ali, "večiti" bi do kraja sezone mogu na deseto ili čak deveto mesto na UEFA listi? Rusija i Škotska nisu nedostižne. Škotska ima 34.900 bodova, Rusija - 34.482, a Srbija - 32.875.

Zvezdu očekuje dvomeč protiv Rendžersa, a ako bi sa dve pobede eliminisala Škote, oni bi ostali na 34.900 bodova, što je u ovom trenutku za 2.025 više od Srbije.

Dve eventualne pobede Zvezde bi Srbiji donele 1.000 bodova, plus još 0.250 bodova na osnovu plasmana u četvrtfinale LE.  Zaostatak Srbije ni tako bio značajno smanjen, a Zvezda bi imala još dva evropska meča u četvrtfinalu Lige Evrope, dok Partizan u Konferencijskoj ligi takođe može do bodova. Partizan sa dve pobede protiv Fejenorda mogao bi da Srbiji donese maksimalno 1.000.  Ako se neko od naših predstavnika uspe da se plasira u narednu fazu, to bi značilo i još dva dodatna meča za osvajanje bodova. U svakom meču bi bilo kakav remi donosio Srbiji još 0.250 bodova, a pobeda 0.500.

Informer

 

Šta nam donosi deveto ili deseto mesto? Deveto mesto donelo bi Srbiji sigurnog učesnika Lige šampiona. Šampion ne bi morao da čeka rasplet u tom takmičenju, odnosno da li će osvajač Lige šampiona u prethodnoj sezoni da se plasira kroz domaće prvenstvo. Zbog toga i deveto i deseto mesto jesu bolji od 11. - ne mora da se čeka nijedan drugi scenario, prvak Srbije bi 100 odsto igrao u grupi Lige šampiona.

Informer

 

Vicešampion Srbije bi kvalifikacije za Ligu šampiona započeo jednu rundu kasnije, od trećeg kola. Osvajač Kupa Srbije bi i dalje počinjao od plej-ofa za grupnu fazu Lige Evrope (dakle sigurna mu je bar grupa Konferencijske lige ako bude poražen). Trećeplasirani u Superligi bi put u Konferencijskoj ligi počinjao jednu rundu kasnije, od trećeg kola kvalifikacija, četvrtoplasirani u Superligi bi počinjao od drugog kola kvalifikacija.

Što se tiče desetog mesta, bila bi samo jedna promena, vicešampion bi počinjao od drugog kvalifikacija za Ligu šampiona, što donosi i 11. pozicija.

Bonus video