Autor: Informer.rs

16.03.2022.

07:12

Foto: Starsportphoto

Sport

LJILJANI NA NOVOM GRBU, EVO ZAŠTO! Navijači, da li vam se dopadaju promene?

Srbija će u novom dresu na jesen igrati na Svetskom prvenstvu u Kataru, a ekipa Dragana Stojkovića Piksija okupiće se prvi put od istorijskog trijumfa u Portugalu krajem ovog meseca, za gostovanje Mađarskoj 24. marta i Danskoj 29. marta.

Grb još nije pokazan, pa ostaje da se nagađa da li je u pitanju verzija sa fotografije koja je procurela pre nekoliko dana.

Na grbu Fudbalskog saveza Srbije će pored dvoglavog orla biti i ljiljani. To su u tekstu na sajtu Saveza dodatno i objasnili, kako ne bi bilo polemike, jer ljiljane kao simbol koriste i u Bosni i Hercegovini. 

- Usvojen je grb koji će krasiti novi dres svih reprezentativnih selekcija Srbije. Institucionalni, dosadašnji grb Sveza, ostaje kao zvanični grb FSS a novi grb će biti novi simbol sa kojim će se indentifikovati navijači i krasiće dres svih selekcija FSS. Ovo odvajanje grbova urađeno je na preporuku UEFA i to je trend koji su pratile mnoge evropske reprezentacije. Novi grb fudbalske reprezentacije Srbije inspirisan je tradicionalnim motivima i simbolima naše zemlje kroz istoriju: dvoglavi beli orao, ocila, ljiljani, crveni štit…Iz svakog perioda uzeto je po nešto i predstavlja miks naših najistaknutijih i najprepoznatljivijih simbola - objašneno je na sajtu FSS.


Dvoglavi beli orao datira još iz doba Nemanjića, a simbol je preuzet iz Vizantije. Nalazi se na crvenoj pozadini (štitu) što simbolizuje hrabrost i nekadašnje srpsko carstvo, uz motive zlatne boje. Kroz našu istoriju pojavljivali su se različiti tipovi orlova, a izabrani sa grba je jedan od njih. U sredini se nalazi osmougaoni štit sa ocilima i inspiraciju je pronašlo iz grba Kraljevine Srbije iz 1882. godine. Ljiljan je jedan od najučestalijih motiva u heraldici. Kod nas ih srećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac), a njihov simbol oslanja se na stihove iz Starog i Novog zaveta i na kult Bogorodice. Ljiljane su od nas preuzeli Kotromanići, pa su odatle potom uveli i u Bosnu. Identični ljiljani sa grba reprezentacije nalaze se i na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije.

Bonus video