Autor: Informer.rs

27.03.2022.

12:58

Foto:

Sport

KRAJ SAGE, SRPSKI ARBITAR NE IDE U ZATVOR! Sudija Srđan Obradović OSLOBOĐEN OPTUŽBI!

Obradović je dospeo u žižu javnosti 13. maja 2018. godine, kada je delio pravdu na meču Spartaka i Radničkog iz Niša (2:0) u domaćem prvenstvu! Subotičani su oba gola postigli sa bele tačke.

Sporan je drugi jedanaesterac, kada je prema Obradovićevom uverenju lopta u 77. minutu pogodila u ruku odbrambenog igrača Nišlija Andriju Mijailovića. Međutim, pregledanjem snimaka, utvrđeno je da o tome nije bilo ni govora i da je lopta igrača udarila u koleno.

Informer

Srđan Obradović

Potom je Obradoviću određen pritvor i pokrenuta je istraga. Skinut je i sa liste sudija, mada je opet vraćen 2019. godine (pogledajte tekst u okviru). Epilog je da mu je u martu prošle godine, na osnovu dokaza i izjava svedoka, određena desetogodišnja zabrana bavljenja fudbalom, kao i kazna zatvora u trajanju od 15 meseci. Osuđen je za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, koje je počinio tako što je, kao glavni sudija utakmice, svesno favorizovao ekipu Spartaka iz Subotice. U izjavi za naš list on kaže da nije kriv, zato što je delio pravdu prema slobodnom sudijskom uverenju.

U obrazloženju odluke navodi se da ''ovlašćenje glavnog fudbalskog sudije obuhvata regulisanje samo određenih situacija u okviru tačno određene igre i to samo prema igračima na terenu, prenosi Sportklub. Zbog ograničenog dejstva – stav je kasacije – to nije kršenje javnih ovlašćenja. U dodatnom obrazloženju stoji i da odlučivanje u okviru konkretne utakmice nema značaj za javni interes.

Informer

 

Obradović će sada moći da traži i odštetu od države zbog boravka u pritvoru, možda čak i da se vrati u Sudijsku organizaciju. On se posle napuštanja terena našao na listi posmatrača Srpske, kasnije i Prve lige. Nema više pravnih prepreka da se vrati fudbalu…

Pre ovog slučaja Obradović je iza sebe imao niz kontroverznih odluka - nije video gol-aut na 153. "večitom derbiju", kada je DŽon Ruiz pre asistencije za Kangu izašao izvan terena s loptom, a svirao je i penal zbog koga su fudbaleri Mladosti napustili teren u duelu protiv Bačke.