• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Nedeljković

03.12.2021

13:06

SRPSKI SUDIJA OSUĐEN NA ZATVORSKU KAZNU oglasio se za INFORMER! OPET BIH GA DOSUDIO! Proživeo sam PAKAO!

Fudbal

SRPSKI SUDIJA OSUĐEN NA ZATVORSKU KAZNU oglasio se za INFORMER! OPET BIH GA DOSUDIO! Proživeo sam PAKAO!

Podeli vest

Apelacioni sud potvrdio presudu prema kojoj je Srđan Obradović zbog nameštanja utakmice Spartak - Radnički Niš dobio 15 meseci zatvora * Nevin sam, nisam namerno pogrešio, poručuje arbitar iz Jagodine

Opet bih dosudio jedanaesterac zbog kojeg sam osuđen na 15 meseci zatvora - kaže za Informer bivši fudbalski arbitar Srđan Obradović!

On je dospeo u žižu javnosti 13. maja 2018. godine, kada je delio pravdu na meču Spartaka i Radničkog iz Niša (2:0) u domaćem prvenstvu! Subotičani su oba gola postigli sa bele tačke. Sporan je drugi jedanaesterac, kada je prema Obradovićevom uverenju lopta u 77. minutu pogodila u ruku odbrambenog igrača Nišlija Andriju Mijailovića. Međutim, pregledanjem snimaka, utvrđeno je da o tome nije bilo ni govora i da je lopta igrača udarila u koleno.

Foto: Starsportphoto©

 

 

Dva dana kasnije, Obradoviću je određen pritvor i pokrenuta je istraga. Skinut je i sa liste sudija, mada je opet vraćen 2019. godine (pogledajte tekst u okviru). Epilog je da mu je u martu ove godine, na osnovu dokaza i izjava svedoka, određena desetogodišnja zabrana bavljenja fudbalom, kao i kazna zatvora u trajanju od 15 meseci. Osuđen je za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, koje je počinio tako što je, kao glavni sudija utakmice, svesno favorizovao ekipu Spartaka iz Subotice. U izjavi za naš list on kaže da nije kriv, zato što je delio pravdu prema slobodnom sudijskom uverenju.

Nije instruisan

Nema ni govora da sam bio pod pritiscima ili da sam radio vođen nečijim instrukcijama
Srđan Obradović, fudbalski sudija

- Znam da nisam kriv, jer ništa nisam uradio namerno. Evo, prošlo je više od tri godine otad i proživeo sam pakao, ali da se vrati vreme i da onu situaciju vidim kao tada, opet bih dosudio kazneni udarac. Odluku sam doneo na osnovu ličnog sudijskog uverenja. Nije ni prvi ni poslednji put da je neki arbitar pogrešio. Toliko puta se desilo da je neka ekipa oštećena za kazneni udarac jer ga sudija u trenutku nije video. Ili da je nekom dosuđen, a nije trebalo. Ovo je verovatno jedinstven slučaj u svetu da je sudija osuđen na zatvor zbog greške na fudbalskoj utakmici - kaže Obradović.

Arbitar iz Jagodine tvrdi da mu niko nije tražio da pomogne Spartaku.


- Sporan je drugi kazneni udarac. Dakle, Spartak je već vodio sa 1:0. Nema ni govora o pritiscima ili da sam radio vođen nečijim instrukcijama. Pobogu, zašto bih im dosuđivao drugi jedanaesterac, kad su već vodili. To je suluda priča. Isključio sam i igrača Radničkog Milana Pavkova, pa je i to bilo sumnjivo. Međutim, to sam uradio zato što mi je upućivao pogrdne reči. Jasno se vidi na snimcima da mi se obraća i drži ruku preko usta da kamera ne bi snimila šta tačno govori - objašnjava Obradović.

Foto: starsport

 


Pakao koji je usledio posle meča nije mogao ni da zamisli. Skoro mesec dana proveo je u pritvoru, zatim je ostao bez posla, a konačna presuda je bila katastrofalna po njega.

Antić: Sramotna presuda

Sramno je za srpsko pravosuđe što je Srđan Obradović osuđen, kaže za Informer Dragan Recko Antić, fudbalski trener koji je na spornoj utakmici vodio Radnički iz Niša.
- Tragedija je to što je Obradović osuđen, jer to znači da pravosuđe nije uradilo posao do kraja. Da su zaista smeli da ispitaju slučaj, trebalo je da gone nalogodavca. Ne mogu očekivati od Obradovića da kaže ko mu je naredio da tako sudi, zato što se on plaši za svoju bezbednost. Ako će on u zatvor, onda bi pre njega trebalo da pođe još nekoliko fudbalskih sudija koji dele pravdu po narudžbinama, ali i oni koji im naređuju - kaže Antić za Informer.

- Bio sam u šoku kad mi je dva dana nakon meča određen pritvor. Nisam mogao da verujem šta se dešava. Skinut sam sa liste sudija, ali sam godinu dana kasnije vraćen. Nadao sam se da je tu kraj mukama i da je ceo haos iza mene. Kad sam osuđen na deset godina van fudbala i 15 meseci zatvora, bio sam šokiran. Moja porodica je prošla kroz težak period. Nastaviću da se borim, jer ovo ne može da prođe ovako - ističe doskorašnji sudija.

 

- Odluke suda ne mogu da komentarišem niti znam zbog čega je doneta takva odluka. Ono što znam jeste da ovde nije kraj. Uložili smo žalbe Vrhovnom i Ustavnom sudu. Verujem da će ova presuda biti oborena i da neću ići na izdržavanje zatvorske kazne. Dok i to ne bude rešeno, ja ću da pokušam normalno da živim - zaključuje Obradović za naš list.Viši sud u Novom Sadu je u martu ove godine doneo presudu, a sad je tu odluku potvrdio i Apelacioni sud. Međutim, Obradović i dalje ne odustaje.

Foto: starsport

 

Inače, sudija Srđan Obradović je 2019. godine, nakon što je izašao iz pritvora, postavljen za komesara za delegiranje sudija u Istočnoj Srbiji. Tu odluku doneo je predsednik FS regiona Istočne Srbije Novica Tončev. U izjavi za Informer on kaže da je verovao da sudija nije kriv i zbog toga mu je ukazao poverenje.

- Sudije koje nameštaju ruše ugled našeg fudbala i zemlje i za to moraju da odgovaraju. Međutim, dok se ne dokaže suprotno, verujem u ispravnost svakog sudije. Zbog toga sam Obradovića vratio 2019. godine. Tad još nije bio osuđen - rekao je Tončev.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija