Autor: Informer.rs

21.03.2023.

06:33

Foto: Tanjug/AP

Sport

IBRAHIMOVIĆ REKORDER U LIGAMA PETICE! Rože Mila NEDODIRLJIV! U Srbiji KRUNA pripada Saši Iliću!

Po ko zna koji put tokom svoje karijere Zlatan Ibrahimović ispisao je nove stranice fudbalske istorije. Švedski golgeter postao je najstariji strelac na zvaničnoj utakmici u Seriji A pošto je na meču Udinezea i Napolija u 48. minutu postigao gol i penala. Tada je, popularni Ibra, imao 41 godinu i 166 dana.

Taj rekord postaje još impresivniji ako se uzme u obzir da je Ibrahimović postao i najstariji strelac u najjačih pet evropskih liga. On je golom protiv Udinezea prestigao Benžamana Nivea koji je 28. aprila 2018. godine u dresu Troe postigao gol protiv Kana u okviru Lige 1 sa navršenih 41 godinom i 116 dana. 

Kada je reč o Premijer ligi rekord drži Tedi Šeringem koji je u dresu Vest Hema bio strelac protiv Portsmuta. On je 26. decembra 2006. godine imao 40 godina i 268 dana kada je postigao svoj poslednji gol, a gotovo dve decenije niko nije uspeo da prevaziđe njegov rekord. 

Nešto mlađi od njega bio je Donato koji je 2003. godine u dresu Deportivo LaKorunje bio strelac u porazu od Valensije (1:2). Brazilski vezista je tada imao 40 godina i 137 dana, a od tada se stariji strelac nije pojavio u Primeri. 

Informer

Red je došao na Bundesligu, a verovatno vas neće iznenaditi podatak da je najstariji strelac u istoriji nemačke elite Klaudio Pizaro. Legendarni napadač je gotovo čitavu svoju karijeru proveo u Bundesligi, a 2019. godine 18. maja postao je rekorder kada se u pobedi Verder Bremena nad RB Lajpcigom upisao u strelce. Peruanac je tada imao 40 godina, sedam meseci i 15 dana. 

Kada govorimo o Superligi Srbije, a detaljna statistika vodi se od 1997. godine, apsolutni rekorder je Saša Ilić koji je 2017. godine bio strelac u pobedi Partizana nad Mačvom. Aktuelni trener CSKA iz Sofije tada je imao 39 godina, deset meseci i šest dana. 

Zanimljivo, najstariji strelac u istoriji Svetskog prvenstva je Rože Mila koji je 1994. godine u dresu Kameruna postigao gol protiv Rusije, a tada je imao 42 godine i 39 dana. Kada se radi Evropskim prvenstvima, Hoakin je bio strelac u dresu Španije sa 41 godinom i 56 dana.