Autor: Informer.rs

27.07.2023.

12:42

Foto: Starsportphoto

Sport

Nameštanje se ipak ne isplati! Žalba Kolubare nije prošla

Fudbalski savez Srbije uspeo u nameri da Kolubaru izbaci iz Superlige Srbije jer je dokazano da je namestila utakmicu sa Spartakom prošle sezone.

Podsećamo, sud za sportsku arbitražu u Lozani potvrdio je presudu Fudbalskog saveza Srbije da se Kolubara bavila nedozboljenim radnjama, da je nameštala utakmice. Postupak je pokrenut posle dojave UEFA da su sumnjive utakmice crno-zelenih sa Spartakom i Mladosti GAT. FSS je prvobitno kaznio Lazarevčane oduzimanjem devet bodova, što je automatski značilo da Kolubara ide u niži rang, odnosno u Prvu ligu Srbije. Klubara se potom žalila sudu u Lozani. CAS je potvrdio da su crno-zeleni krivi, ali je odlučio da preinači kaznu FSS. Umesto da Lazarevčanima bude oduzeto devet bodova, koliko su "razrezali" disciplinci FSS, odlučeno je da budu kažnjeni sa "minus šest". Lazarevčani su tada zbog proceduralnih propusta pokušali da se spasu, ali na kraju nisu uspeli.

Kolubara je izbačena na osnovu člana 15. Statuta Zajednice, a prema poslednjem stavu tog člana, koji definiše razloge za prestajanje članstva, navodi se "isključenje člana zbog delovanja protivno odredbama Statuta Zajednice, ili Fudbalskog saveza Srbije".

Lazarevčani su se opet obratili sudu u Lozani, ali je danas stigla i konačna presuda iz Švajcarske.  U dokumentu iz Lozane potvrđene su sve odluke FSS zbog kojih je klub iz Lazarevca kažnjen – nameštanje rezultata, zloupotreba javnosti, obmane, ucene.

Konačno je stavljena tačka! Superliga Srbije počinje ovog vikenda sa 16 klubova i rasporedu koji je određen prošle nedelje.