Autor: Informer.rs

13.09.2023.

13:42

Foto: printscreen

Sport

Šamani, rituali, mačevi, halucinogene biljke ne mogu ništa Nejmaru i Brazilcima

Pred utakmicu je grupa šamana, tradicionalnih iscelitelja, pozvala "Taita Inti" (Boga sunca) da pomogne njihovim fudbalerima protiv velikog favorita. Na sve načine su pokašali da zaustave Brazilce, ali njima ni više sile ništa ne mogu. Posebno je na meti bio Nejmar, pa se na društvenim mrežama pojavio video kako pokušavaju da “neutrališu moći asa Brazilaca” uoči utakmice.

Vezala su lutku sa Nejmarovim likom iznad njegove slike i pozvali “Boga sunca” da pomogne Peruu u deulu sa petostrukim prvakom sveta.

- Nejmara smo neutralisali tako što smo mu vezali noge. Da ne bude u dobroj formi, da ne može da trči i igra dobro - poručili su peruanski vračevi. Upalilo je, Nejmar nije postigao gol, ali Markinjos jeste.

To nije sve. Šamani su duvali u školjku dok su obavljali ritual, imali su i poseban oltar sa mačevima, amajlijama, zastavama i fotografijama igrača oba tima. Šaman Valter Alarkon rekao je da je jedan od ciljeva da se prvoj zvezdi Brazila Nejmaru pomuti um kako ne bi mogao da uradi ono što naumi, da postiže golove. Peruanci su koristili i napitke sa ajahuaskom, moćnom halucinogenom biljkom za koju se kaže da otvara vrata duhovnom svetu. 

Što se tičer Nejmarovog učinka nakon što su mu šamari radili o glavi, on je propustio priliku da postigne 80. pogodak za reprezentaciju. Brazilu su dva gola poništena zbog ofsajda, u 17. minutu nije priznat pogodak Rafinji, a potom i Ričarlisonu u 29. minut. Međutim, Nejmar je konačno razbio kletvu, posle kornera je loptu poslao Markinjosu na glavu koji je pogodio za pobedu Brazila 1:0. 

Brazil je tako ostao na vrhu južnoameričkih kvalifikacija, ispred Argentine, koja je takođe slavila protiv Bolivije (3:0).  U drugim utakmicama Venecuela je pobedila 1:0 Paragvaj, Urugvaj je izgubio od Ekvadora 2:1, dok su Čile i Kolumbija remizirali 0:0.