Autor: Informer.rs

19.09.2023.

12:03

Foto: Shutterstock/Reuters/Informer

Sport

Staće vam knedla u grlu! Siti 16 puta skuplji od Zvezde!

Kažu, ako ne znaš šta je dobro, znaš šta je skupo. Dobro, možda pomenuto ne važi u slučaju Harija Megvajera koga je Mančester junajteda platio Lesteru 87 miliona evra. Ali, šalu na strani, u Sitiju igraju zaista prave fudbalske aždaje, koje ne zarađuju bez razloga hiljade evra nedeljno.

Prva zvezda, naravno, je centarfor Erling Holand, čija je vrednost prema specijalizovanom sajtu "Transfermarkt" - 180 miliona evra. Postigao je 52 gola u 53 odigrane utakmice prošle sezone i bio najefikasniji igrač "građana" tokom istorijske godine, u kojoj je tim Pepa Gvardiole osvojio Premijer ligu, FA Kup i prvi put u istoriji Ligu šampiona. Čudesni Norvežanin bio je najbolji strelac oba najjača evro-takmičenja. U Ligi šampiona je ostigao 12, a u Premijer ligi čak 36, što je novi rekord. Alternativa mu je ubitačan špic poput Hulijana Alvareza. Kapitena Kevina de Brujnea, trenutna vrednost 70 milione evra, nećemo videti protiv Zvezde, jer će odsustvovati sa terena četiri meseca zbog povrede.

Informer

Informer



Siti je ovog leta ostao bez Ilkaja Gundogana, koji je godinama bio jedan od nosilaca igre "građana", ali je stigao hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić, koji je procenjen na 38 miliona evra. Takođe, Pep je konačno uspeo da dovede Joška Gvardiola za 100 miliona evra, Hrvat iz Lajpciga je postao najskuplji defanzivac u istoriji fudbala, a prema "Transfermarktu" vredi 75 miliona evra.
Gladan i ambiciozan Belgijanac Žeremi Doku, koji je stigao iz Rena, vredi 28 miliona, a portugalski vezista Matus Nunes, koga su Vulverhemptonu platili 70.000.000 evra, 45 miliona.

Informer

Fil Foden, prema specijalizovanom sajtu Transfermarkt" procenjuje se na 110  miliona evra, Rodri, strelac gola za istorijsku titulu prvaka u finalu protiv Intera, na 90, Bernardo Silva koji će preti sa desnog krila 80, a Džek Griliš 75 miliona evra. Cena komandanta Sitijeve odbrane portugalskog štopera Rubena Dijaša procenjuje se na 80 miliona evra, a Akandži, Švajcarac koji je prošlog leta došao iz Dortmunda, na 38, dok je malo skuplji Natan Ake koji može da igra kao levi štoper ili levi bek - 42 miliona evra.

Informer

Informer

Što se Zvezde tiče, ekipa šampiona Srbije procenjena je na 71, 23 miliona evra. Najskuplji kod Crvene zvezde je Mirko Ivanić sa devet miliona evra, koliko inače vredi Stefan Ortega, rezervni golman Mančester sitija. Osman Bukari je na drugom mestu po vrednosti sa šest i po, a iza njega je Žan-Filip Kraso sa šest miliona evra. Iskusni štoper Aleksandar Dragović i novajlija Hvan In-Bom procenjeni su na 4,5 miliona evra.

Istina, ne igraju pare na terenu, ali u ovom slučaju brojke su nemilosrdne.