Autor: Informer.rs

11.10.2023.

09:30

Foto: youtube printscreen/Rijnmond

Sport

Projektili lete na sve strane, trenere šalju na front! Direktor Makabija: Neću se vraćati u Izrael!

Rat u Izraelu u potpunosti je stopirao sport, a brojni sportski radnici iz inostranstva koji su radili u toj državi, otišli su prvom prilikom. Među njima je i Portugalac sa holandskim pasošem Klaudio Braga (48), direktor omladinske škole fudbalskog kluba Makabi iz Tel Aviva.

Informer

On se prvim dostupnim letom iz Tel Aviva vratio za Holandiju, gde mu je prebivalište, pa je za tamošnji "Telegraf.nl" ispričao kroz šta sve je prolazio od subote ujutru, kada su palestinski ekstremisti započeli napad na područje Izraela.

- Nikad nisam mogao da zamislim da će se ovako nešto desiti. Uvek su tu bile određene tenzije zbog religije, istorije i političke situacije. Ali da se ovako nešto desi, nisam verovao da je moguće - započinje Braga.

Kako kaže, probudio se u subotu rano ujutru i taj dan nikad neće zaboraviti.

- Ako živite u Izraelu, ništa neobično neće biti ako se oglase sirene za uzbunu, koje najvljuju vazdušni napad. Ranije sam takođe gledao raketne napade, ali ovim intenzitetom - nikad. To je trajalo i trajalo celo jutro, pa mi je bilo jasno šta se dešava u južnom Izraelu. Svi su bili prestravljeni - kaže Braga.

Informer

Ovaj bivši trener u subotu je napustio Izrael letom preko Atine, ali i na putu ka aerodromu preživljavao je stres.

- Kada smo krenuli na aerodrom morali smo da se sklonimo zbog raketne paljbe. Gledao sam rakete kako prolaze i samo čuo buku. Bio je to jako stresan trenutak. Porodica u Holandiji insistirala je da se vratim što pre - dodaje on.

Ovaj čovek, koji je vodio nekoliko holandskih i portugalskih klubova kaže da su neki njegovi prijatelji pozvani u borbu.

Ostavio sam iza sebe sve izraelske prijatelje, sa kojima sam radio u klubu. Nekoliko kolega, uključujući omladinske trenere, pozvano je u vojsku. Njihovi sinovi i ćerke pozvani su u rezerve. Cela zemlja je mobilisana, to je neverovatno. Bilo mi je sjajno u Tel Avivu, posao i kvalitet života odlični... Nikad se nisam osećao nesigurno. Nadam se da će ovo što pre proći i da će se vratiti u normalu, ali da budem iskren, plašim se da će potrajati. Zaista nisam siguran da možemo da nastavimo gde smo stali - rekao je Braga i na taj način najavio da se verovatno neće ni vraćati u Tel Aviv.