• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.10.2023

14:22

RAT U IZRAELU Uzbuna! Nastavlja se granatiranje Hezbolaha, Turska i Rusija za nezavisnu Palestinu - južni Liban u ruševinama (FOTO/VIDEO)

Shutterstock, Tanjug/AP

Vesti

RAT U IZRAELU Uzbuna! Nastavlja se granatiranje Hezbolaha, Turska i Rusija za nezavisnu Palestinu - južni Liban u ruševinama (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Broj poginulih Izraelaca od početka napada Hamasa premašio je 1.200, saopštila je izraelska vojska. Više od 3.000 ljudi je povređeno, a sudbina oko 150 ljudi, koji su oteti i odvedeni u pojas Gaze, još nije poznata. Na palestinskoj strani poginulo je 950 ljudi, od kojih 260 dece, dok je povređeno oko 5.000 ljudi.

Deo Gaze sravljen sa zemljom

Ovo je Beverli Hils u Gazi. Ovde svi lideri Hamasa imaju svoje palate. Ili da kažem, imali su svoje palate. I neka nema sumnje, ID je tek na početku.

 

 

Hamas tvrdi da nije ubijao civile i decu

Hamas je demantovao navode o tome da su u vreme operacije na teritoriji Izraela u blizini Pojasa Gaze napadali civile i ubijali decu. Iz Hamasa su naveli da su delovali „isključivo protiv vojne mašine Izraela i izraelskog sistema bezbednosti“.

Ranije je izraelska vojska saopštila da su pripadnici Hamasa, koji su napali kibuc Kfar Aza „išli po kućama, ubijali decu, majke i očeve“.
 

Liban nakon bombi

Posledice izraelskog bombardovanja grada Dahira u južnom Libanu - pogledajte!

 

 

Objavljene prve fotografije iz kibuca Beri posle napada Hamasa

 


 

 

Raste broj povređenih

Tokom poslednjeg raketnog napada na izraelski grad Aškelon, lekarsku pomoć zatražilo je 12 ljudi. Šestoro je povređeno od šrapnela rakete dok su bežali u sklonište, dok je šestoro tretirano zbog akutne anksioznosti.

Struje više nema!

Pojas Gaze ostao je bez struje, pošto je elektrana potrošila gorivo

Novi raketni baraž

Novi raketni baraž ispaljen je iz Pojasa Gaze ka jugu Izraela. Rakete su pale u blizini stambenog kompleksa u Aškelonu, navelo je vojno krilo Hamasa. Povređene dve osobe.

 

 

Izrael ne želi da kontroliše Pojas Gaze

Izrael ne namerava da uspostavi stalno prisustvo u Pojasu Gaze, rekao je poslanik Kneseta Dani Danon.

- U dugoročnoj perspektivi, mi ne nameravamo da držimo Gazu. Cilj Izraela je da se bori sa Hamasom, a ne da upravlja enklavom - rekao je Danon.

Turska i Rusija za nezavisnu Palestinu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je danas pokazao mapu o kojoj su on i predsednik Rusije Vladmiri Putin juče razgovarali. Prema Erdoganu, neophodno je stvoriti nezavisnu Palestinu u granicama iz 1967. godine.

 


Izraelska vojska proglasila prostor oko Pojasa Gaze zatvorenom vojnom zonom

Izraelska vojska proglasila je prostor oko Pojasa Gaze zatvorenom vojnom zonom u koju je zabranjen ulaz „što predstavlja ozbiljan bezbednosni rizik i krivično delo“

- Vojnici sprovode borbene aktivnosti u području i ulazak u tu zonu ugrožava život i ometa aktivnosti vojske - saopštila je izraelska vojska.

Pojas Gaze pod bombama

Palestinske žene i deca traže utočište od izraelskog bombardovanja Izraelsko vazduhoplovstvo trenutno gađa ciljeve u celom Pojasu Gaze.

 

 

 

Izlazak iz Gaze samo preko Egipta

Izraelska vojska je formirala zatvorenu vojnu zonu duž perimetra Pojasa Gaze. Svaki prolaz u ovu zonu je zabranjen.

Dakle, jedina opcija za izlazak iz Gaze je preko Egipta. Ali granica je zatvorena 24 sata nakon granatiranja kontrolnog punkta Rafa od strane izraelske vojske. Izrael je pre 16 godina blokirao sve prilaze moru.

 

 

Nastavlja se granatiranje Hezbolaha u Libanu

Izraelska avijacija gađala je pozicije Hezbolaha u Libanu, a dejstvovala je i artiljerija, saopštila je izraelska vojska.

Napad je izveden kao odgovor na ispaljivanje protivtenkovske rakete sa te pozicije.
 

Posledice izraelskog udara na Deir al-Balah u centralnom Pojasu Gaze

 

 

Izrael Libanu uzvratio

Izraelska avijacija gađala je pozicije Hezbolaha u Libanu, a dejstvovala je i artiljerija, saopštila je izraelska vojska.

Napad je izveden kao odgovor na ispaljivanje protivtenkovske rakete sa te pozicije.

Borbe na granici Libana i Izraela

Napad sa libanske teritorije dogodio se u blizini oblasti Al Aramš u zapadnoj Galileji, a zatim je usledio kontranapad izraelskih snaga. Borbe i dalje traju.

 

 

Očekuje se kopneni ulazak izraelskih snaga u Gazu

Ambasador Hrvatske u Izraelu Vesela Mrđan Korać izjavila je da ta izraelske snage u ovom trenutku raketiraju pozicije Hamasa s kopna i mora te da se očekuje da će kroz nekoliko sati ili dan, dva započeti kopneni ulazak u Gazu.

Ona je rekla da postoji strah od širenja sukoba, ali i realna mogućnost, stoga što je granica Izraela s Libanom i Sirijom već duže vreme u napetostima.

Mrđan Kordić je kazala da Izrael usmerava veliki deo svojih vojnih snaga prema svojoj severnoj granici da bi ga obezbedila u slučaju da taj front bude otvoren.

Koje su to oružje SAD poslale Izraelu?!

Uzbuna na granici sa Libanom

Sirene su se oglasile na granici Izraela i Libana. Takođe, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se i u izraelskom gradu Aškelonu, koji je juče pogođen sa više raketa ispaljenih iz Pojasa Gaze.

Izraelski avioni pogodili su zgradu Islamskog univerziteta u Gazi.

Izraelska vojska saopštila je da je univerzitet gađan jer ga „koristi Hamas kao trening kamp za vojno-obaveštajne operativce, kao i za razvoj i proizvodnju oružja, prikupljanje novca za terorizam i održava bliske veze sa visokim vođstvom Hamasa“.

 


 

 

Detalji o libanskoj raketi

Izraelska vojska (IDF) je saopštila da je protivtenkovska vođena raketa ispaljena iz Libana na vojnu postaju, u blizini sela Arab al-Aramše, na severu zemlje, a nedugo zatim stiglo je i saopštenje IDF da je Izrael uzvratio i napao ciljeve u Libanu. V

ojska je navela da će uskoro dati nove informacije o razvoju situacije, a za sada nema izveštajima o povređenima i materijalnoj šteti, prenosi Tajms of Izrael.

Poslednjih dana bilo je nekoliko sukoba na severnoj granici Izraela, u kojima je bilo žratva, a za većinu ovih napada odgovornost su preuzele palestinske organizacije koje deluju iz južnog Libana koji kontroliše Hezbolah.

Raketa ispaljena iz Libana na vojnu bazu

Izraelska vojska je saopštila da je protivtenkovska vođena raketa ispaljena iz Libana na vojnu bazu, u blizini sela Arab al-Aramše, na severu zemlje.

 

 


Vojska je navela da će uskoro dati nove informacije o incidentu, a za sada nema izveštajima o povređenima i materijalnoj šteti, prenosi Tajms of Izrael.

IDF: Hamas će platiti za ovaj zločin

 

 

Izraelska vojska prvi put od 2006. godine upotrebila je višecevne raketne bacače M270 za gađanje ciljeva u Gazi.

Izraelska vojska objavila je snimak lansiranja raketa „romah“ iz tog sistema.

 

 

U Izraelu povređeno više od 3.007 civila

Trenutno je hospitalizovan 471 izraelski civil povređen u sukobima Hamasa i Izraela, od čega je 109 u teškom stanju, 199 je u srednje teškom stanju, a 183 je lakše povređeno. Od početka sukoba, ukupno je povređeno 3.007 civila.

Svi će moći da nose oružje

Svi stanovnici Sderota moći će da nose oružje, rekao je izraelski ministar nacionalne bezbednosti Itamar Ben Gvir i dodao da operacija "Čuvar zidova 2" i dalje traje

Izraelske žrtve

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je broj stranih žrtava tokom napada Hamasa.

 

 

Formirati nezavisnu Palestinu

Jedini način za regulisanje konflikta između Izraela i Palestinaca je formiranje nezavisne palestinske države, rekao je predsednik Komiteta za odbranu Državne dume Rusije Andrej Kartapolov.

Drugi veliki front u Izraelu - preveliki zalogaj za imperiju?!

Al Karam sravljen sa zemljom

Celo područje naselja Al Karama u Gazi sravnjeno je sa zemljom, a uništeno je osam dvanaestospratnih zgrada, saopštile su palestinske vlasti.

Plan Hamasa

Plan Hamasa bio je da zauzme koridor iz Pojasa Gaze i da u njemu ostane neodređen period, a to dokazuju oprema, logistika i drugi obaveštajni podaci, tvrdi izraelska vojska.

Razoren Pojas Gaze

Katastrofalne razmere razaranja nakon izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze vidljive su i na snimcima satelita.

 


Opasnost od prljave bombe

Međunarodna agencija za atomsku energiju strahuje od rizika palestinsko-izraelske eskalacije, jer bi udar rakete u nuklearni objekat mogao da ima efekat prljave bombe, rekao je zamenik direktora agencije Mihail Čudakov za Sputnjik.

Može li Izrael da zauzme Gazu? Velika analiza "Gardijana": Hamas će odgovoriti - ima iskusne vođe

Još 12 sati...

Elektrane u Pojasu Gaze uskoro će u potpunosti prestati da rade zbog nedostatka goriva. Zvaničnici iz Gaze navode da je ostalo još 300.000 litara dizela u tom području, što je dovoljno za još 12 sati proizvodnje struje.

Snimak posledica bombardovanja

Posledice bombardovanja naselja Džabalija u severnom Pojasu Gaze od strane izraelske avijacije.

 

 

Hezbolah preti

Naše rakete biće usmerene protiv američkih baza, ako se SAD umešaju u sukob Izraela i Palestinaca, saopštila je iračka Brigada Hezbolah

Foto: EPA

 

Spasioci u Gazi ne mogu do ruševina u kojima su zarobljeni ljudi

Spasioci u Gazi ne mogu da dođu do ruševina u kojima su zarobljeni ljudi, saopštili su palestinski zvaničnici.

Neprestani vazdušni napadi na četvrt Karama u severnom delu Gaze ostavile su brojne povređene i poginule ispod ruševina, a u Gazi nema dovoljno opreme za njihovo izvlačenje.

Takođe, oštećene su i ulice, a napadi ne prestaju, pa hitna pomoć i spasioci ne mogu da priđu brojnim srušenim zgradama, kaže Ejad Bozum, portparol palestinskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Sirene za uzbunu

Ponovo su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost u izraelskim naseljima oko Pojasa Gaze, među kojima je i grad Sderot.

Gaza: 900 ubijenih, 4.600 ranjenih

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je najmanje 900 Palestinaca ubijeno, a do 4.600 ranjeno u izraelskim vazdušnim napadima na enklavu od subote.

U Pojasu Gaze, koji je dug samo 40 km i širok 10 km, živi oko 2,3 miliona ljudi. Ujedinjene nacije su saopštile da je više od 180.000 Palestinaca u Gazi ostalo bez krova nad glavom. Oni 16 godina žive pod izraelskom blokadom, otkako je Hamas preuzeo kontrolu nad tom teritorijom 2007. godine.

Ovako je razneseno više od 80 ciljeva

Borbeni avioni IAF-a su tokom noći pogodili preko 80 ciljeva u Beit Hanunu u Pojasu Gaze, uključujući dve filijale banaka koje Hamas koristi za finansiranje terorizma u Gazi, podzemni tunel i dva operativna komandna centra koje Hamas koristi za usmeravanje terorističkih aktivnosti protiv Izraela.

 

 

Američki vojnici evakuisani iz Izraela

Američka vojska evakuisala je svoje vojnike iz Izraela, koji su došli u tu zemlju na vojnu vežbu. Vojna vežba je ranije zakazana, ali pošto je počeo napad Hamasa, nije održana. Američki vojnici evakuisani su transportnim avionom C-17, piše „Difens uan“.

Izraelci uništavaju!

Izraelske odbrambene snage objavile su snimak uništenja Hamasove infrastrukture, uključujući i sisteme za detektovanje izraelskih aviona.

 

 

Poginulo 30 ljudi tokom noći u Pojasu Gaze

Najmanje 30 ljudi je poginulo, a stotine je povređeno tokom noćnih napada izraelske vojske u Pojasu Gaze, saopštio je Hamas.

Pogođeno je na desetine stambenih zgrada, fabrike, džamije i radnje, naveo je Salama Maruf, predstavnik za štampu Hamasa.

Poginuo ronilac 

Mornarički vojnici IDF-a, IAF i artiljerijski korpus pogodili su pomorske ciljeve Hamasa; Poginuo je ronilac koji je pokušao da se infiltrira u Izrael.

 

 

Izraelski udari na dokove u Gazi koje koristi Hamas za dejstva preko mora

 

 

 

 

Stigla borbena grupa nosača aviona

Američka borbena grupa nosača aviona, predvođena nosačem USS Džerald Ford doplovila je od obala Izraela.

Izrael koristi municiju sa belim fosforom opasnim po život

 

 

Kako će geografija uticati na bilo koju borbu?

Geografija Gaze je ograničena za izraelske operacije i zbog toga Izraelske odbrambene snage teže da koriste iste pristupne rute kako bi prišli Pojasu.

Postoje ruralna područja poljoprivrednog zemljišta pored prelaza Erez na krajnjem severu Gaze, oko Bureija južno od grada Gaze gde postoji linija grebena koja gleda na centralnu Gazu, i istočno od Kan Junisa na jugu gde tenkovi i oklopi mogu da se kreću lakše i zauzimaju vatrene položaje. Druga pristupna tačka je oko Filadelfijske rute u blizini Rafe na krajnjem jugu.

Izrael je u prošlosti koristio položaje koji gledaju na centralnu Gazu kako bi pokušao da prekine komunikaciju između grada Gaze i juga i drugih mesta, kako bi podelio to područje i imao lakši pristup.

Hamas i druge frakcije u Gazi su svesni da su to rute koje izraelske snage mogu da koriste i da će često imati prve linije odbrane u ovim oblastima, koje su u prošlosti bile poprište teških borbi.

Kako se peščani krajolik pretvara u urbana područja, teren postaje sve teži za Izrael. Visoki stambeni blokovi na mestima kao što su Džabalija i Bejt Lahija gledaju na severne prilaze gradu Gazi, dok se glavni put sa severa na jug graniči sa industrijskim zonama koje je Hamas koristio za odbranu u prošlosti.

Teren u centru Gaze i istočno od Kan Junisa je otvoreniji, ali sela i više zgrade duž prilaznih puteva obezbeđuju pokrivanje Hamasu.

Otvorene pretnje Americi

 

 

Izraelci pogodili kuću komandanta Hamasa, ubili njegove rođake

U izraelskim vazdušnim napadima na Gazu tokom noći pogođena je kuća rođaka vojnog komandanta palestinske grupe Hamas Mohameda Deifa, a poginula su njegova deca i rođaci.

Pozivajući se na palestinske izveštaje, izraelski mediji navode da je pogođena kuća Deifovog oca, a da su među poginulima njegova deca, brat, otac i drugi rođaci. Sukob Izraela i Hamasa počeo je u suboru ujutro kada je palestinska militantna grupa izvela napade sa kopna, mora i iz vazduha na izraelsku teritoriju.

Broj poginulih Izraelaca premašio 1.200

Broj poginulih Izraelaca od početka napada palestinske militantne grupe Hamas premašio je 1.200, saopštila je danas izraelska vojska.

Skoro 3.000 ljudi je povređeno, a sudbina oko 150 ljudi, koji su oteti i odvedeni u pojas Gaze, još nije poznata, prenosi "Tajms of Izrael". Ministarstvo zdravlja je ranije saopštilo da je više od 500 ljudi u bolnicama, među kojima je 26 u kritičnom, a 340 u teškom stanju. Sukobi su počeli u subotu ujutro, kada je Hamas napao izraelsku teritoriju sa mora i kopna, kao i iz vazduha.

Foto: Reuters

 

I ovog jutra bombardovanje 

Izraelske snage nastavile su i ovog jutra sa bombardovanjem grada Gaze

 

 

Otkriven glavni cilj IDF - eliminisati vođe

Ubijanje rukovodećih pripadnika palestinske militantne grupe Hamas glavni je prioritet Izraelskih odmbrambenih snaga, izjavio je portparol IDF Danijel Hagari.

- Nećemo se zaustaviti u nastojanju da se eliminišu visoki zvaničnici Hamasa, to nam je glavni prioritet'', rekao je Hagari, nakon što su sinoć u izraelskim udarima ubijena dva visokorangirana pripadnika Hamasa, i dodao da izraelske trupe još traže teroriste u južnom Izraelu - prenosi Tajms of Izrael.

Sleteo prvi avion s američkom municijom

Izraelska vojska saopštila je danas da je prvi avion sa američkom municijom sleteo u Izrael, nakon što su SAD najavile da će poslati nove zalihe municije, kao i pomoć za PVO sisteme i drugu bezbednosnu opremu za borbu protiv palestinske militantne grupe Hamas, prenosi Rojters.

Pored toga, američki nosač aviona USS "Džerald R. Ford" stigao je u istočno Sredozemno more, prenosi Vašington post.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija