Autor: Informer.rs

18.10.2023.

15:11

Foto: Starsportphoto

Sport

Jesmo na EP? Jesmo! Šta, bre, još hoćete? Darko Kovačević odbrusio hejterima Srbije

Naša fudbalska reprezentacija sinoć je pobedila Crnu Goru sa 3:1 (1:1) i tako došla nadomak plasmana na Evropsko prvenstvo u fudbalu. Kako je rekao selektor Dragan Stojković Piksi, to pitanje se više i ne postavlja.

Ostalo je još da 19. novembra u Leskovcu protiv Bugarske naša ekipa osvoji makar bod i da tako matematički obezbedi plasman u Nemačku naredne godine, što će biti prvo pojavljivanje na ovom takmičenju još od 2000. godine.

Informer

Mnogo je onih koji Srbiji i selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju spočitavaju na lošoj igri i rezultatima ispod očekivanja. Nije tajna da je Srbija važila za velikog favorita prilikom izvlačenja grupa, ali ju je, uprkos tome, Mađarska tukla dva puta po 2:1, i u Beogradu i u Budimpešti.

Ipak, legendarni napadač naše reprezentacije Darko Kovačević poručuje za Informer da su pohvale zaslužili svi - i selektor, i igrači, i Savez, jer će Srbija nakon 24 godine ponovo biti deo Evropskog prvenstva.

- Najbitnije od svega je što je Srbija na Evropskom prvenstvu. Mi kao reprezentacija treba da budemo na velikim takmičenjima. Po mom mišljenju, imamo kvalitet da budemo deo svakog Evropskog i svakog Svetskog prvenstva. I treba da težimo ka tome. A to da li smo igrali dobro ili ne... Pa, ne može dobro non stop - kaže Kovačević na početku razgovora za Informer.

Informer

Proslavljeni golgeter dodaje da će se svi problemi iz kvalifikacija zaboraviti ako ekipa napravi dobar rezultat na EP.

- Podržavam tezu da je rezultat bitniji od igre. Igra se da popraviti i verujem da hoće. Murinja kad pitaš želi li da igra dobro, a da gubi ili loše, a da pobeđuje, šta mislite da bira? Ne možemo non stop dobro da igramo. Igrali smo kvalifikacije za Svetsko prvenstvo fenomenalno, pa u Kataru nismo prošli grupu. Jesmo li na Evropskom prvenstvu? Jesmo! Ne razumem šta više žele ti kritičari. Zato, puna podrška selektoru, igračima, Savezu, sviđalo se to nekome ili ne - kaže Kovačević.

Nekadašnji centarfor osvrnuo se i na utakmicu sa Crnom Gorom, koju je naš tim dobio sa 3:1. Smatra i da je Srbija, uprkos tome što je izgubila dva meča od Mađarske, najkvalitetnija ekipa u grupi.

- Momci su se istrošili u Budimpešti, jako je teško igrati na svaka tri dana. Verujem da nije bilo energije, to je ona situacija kad glava hoće, a noge neće. Momci su izgarali, koliko su mogli. Da li je bilo lepo za oči, to je druga stvar. Mađare smo mogli i morali da pobedimo. Možda su taj poraz, a i činjenica da 24 godine nismo bili na EP, poremetili ekipu da lošije uđe u meč sa Crnom Gorom. Mislim da smo individualno kvalitetniji od svih u grupi - kaže Kovačević.

Informer

Bivši napadač reprezentacije kaže da je srećan zbog fantastičnog učinka tandema Tadić - Mitrović, ali ističe da u ekipi ima još mnogo dobrih igrača i da oni nisu jedini koje treba izdvojiti.

U pitanju su lideri! Pokazali su kroz niz prethodnih godina. Tadić je pravi vođa na terenu, kapiten i produžena ruka trenera na terenu. Mitar je izvrstan golgeter, uvek na pravom mestu, što pokazuju golovi i rekordi. Razgovaramo o dva vrlo kvalitetna igrača, koji se uvek razumeju na terenu. Ne bi bilo fer zaboraviti ni Vlahovića, koji takođe može da funkcioniše zajedno i sa Tadićem, i sa Sergejem - dodaje Kovačević.

Osvrnuo se Kovačević i na period kada je on bio u nacionalnom timu, ali smatra da sadašnji tandem lidera reprezentacije ne bi trebalo porediti sa nekim prethodnim.

- Razlitiče su epohe i generacije, tako da nije za porediti. Recimo, kad sam ja igrao tandem su bili Savo Milošević i Peđa Mijatović, ja sam tu uskakao kao 12. igrač umesto Save i među nama nikad nije bilo sujete, jer smo i dalje privatno fenomenalni. Kasnije su tu bili Žiga i Pantela... Bio sam deo onog čuvenog tandema sa Nihatom Kahvečijem u Sosijedadu. Fudbalski rečeno, tandem mora da bude "kompatibilan" - zaključuje Kovačević.