• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.10.2023

23:47

Piksijeva poruka: Rezervišite hotele u Nemačkoj, mi smo na EP

Informer

Fudbal

Piksijeva poruka: Rezervišite hotele u Nemačkoj, mi smo na EP

Podeli vest

Možete slobodno da rezervišete hotele u Nemačkoj, jer mi računamo da smo se plasirali na Evropsko prvenstvo u fudbalu, poručio je selektor Srbije Dragan Stojković Piksi.

"Orlovi" su slavili golovima Aleksandra Mitrovića u 9. i 74. minutu i Dušana Tadića u 77. minutu, dok je jedini gol za goste dao Stevan Jovetić u 36. minutu i na neko vreme uneo nemir i neizvesnost u meč. Ipak, domaćin je na kraju pokazao da je za klasu bolji i da mu je mesto na kontinentalnoj smotri, nakon pune 24 godine. Srbiji je sada potreban bod u poslednjem kolu protiv Bugarske kod kuće, kako bi i matematički osigurala plasman.

- Teška utakmica psihološki, jer smo mnogo, mnogo želeli ovu pobedu. Čestitam momcima, ne samo na pobedi, već i na pristupu koji me raduje, a to je izuzetno čvrst karakter, mentalitet i mislim da je rezultat bio nagrada za sve što su pružili, borili se i potpuno zaslužena pobeda. Srećan sam kao selektor što smo uradili nešto mnogo dobro za srpski fudbal i ova pobeda ide na poklon srpskom narodu i srpskoj državi, jer predugo čekamo na ovakav rezultat. Sva mišljenja su da smo večeras apsolutno zaslužili da slavimo. 

Foto: Starsportphoto

 

- Igrači ne zaslužuju zvižduke, jer se bore, trče za svoju zemlju. I ze zvižduke neću da čujem više. Ako su bili upućeni njima. I šta znači to na poluvremenu? Pa utakmica traje 90 minuta, a ne 45. Narod bi to trebalo da nauči.

- I tokom jučerašnjeg dana i danas ja sam bio potpuno miran, jer sam znao da sam uradio sve. Pripremio na najbolji način, dirigovao timom na najbolji mogući način, izmene na najbolji način. Nije bilo nervoze na 1:1. Potpuno sam bio smiren i rekao sam momcima: "Daćemo gol, a tada će biti aufiderzen". Nisam sastavljao ekipu prema protivniku, već prema nama. I za njih je utakmica bila važna i teška. Oni su se trudili, pokušavali. Nisam video opasnost, osim poklona koji smo im dali da daju gol. Bilo je pitanje vremena kad ćemo mi dati drugi gol i tu se priča završila. U principu, cilj smo ostvarili, tako da je to najvažnije. 

- Polako, neka se slegnu utisci, neka narod proslavi večeras. Pa ćemo pričati o Evropskom prvenstvu. Imao sam više ideja što se tiče taktičkih ideja i startera. Ne znam da li to nekog zadovoljava, ali ja donosim odluke. Ovi momci zaslužuju svaku pohvalu. ko god je startovao ili ušao u igru, pružio je maksimum i to me kao trenera potpuno zadovoljava.

Foto: Starsportphoto

 

- Može uvek bolje i biće bolje. Ovde je pritisak uvek, rezultat se računa. Realno, bili smo u nokdaunu posle Mundijala i trebalo je da se podignemo, dočekamo kvalifikacije i odigramo na rezultat i blizu smo cilja. Ništa nije lako, ali treba imati viziju, gledati napred, spremati se, žrtvovati na terenu. Imate i protivnika koji želi isto što i vi, niste sami na terenu. Ali ja nisam video danas opasnost. Oni su trčali, borili se, ali hajde, recite, koju su to šansu imali? Kao što su u Podgorici bili bolji od nas 80 odsto. I ja se slažem, ali znate u kom segmentu? u defanzivi. Jer su se 80 odsto branili. 

- Brine me, mi to stalno radimo na treninzima, ali greške su sastavni deo fudbala. Ako se odigra nepromišljen pas, sledi kazna. Poklonili smo Crnogorcima šansu i relizovali su je. Iz naše klasične greške. Ali sve je to fudbal. Eo bila je kontra u Budimpešti, i da je Žile odigrao Mitroviću, to je 1:0 za nas. Ali to je fudbal. Mene raduje naš karakter, čvrsta vera da ćemo pobediti. Ne možeš da imaš peh stalno. Od sto šansi u Budimpešti, nijedna nije ušla. "To june neće da te mune". Ne može stalno da se maši. Večeras su tri ušle, a i dve su bile dovoljne. 

- Iz taktičkih razloga su pravljene teške promene. Jedan tim nije mogao da odigra u tri dana. Mogao je, ali bilo bi neozbiljno. Ovo je bilo planirano i drago mi je da su sve izmene bile dobre. Tajming je bio dobar, vizija kako sam želeo da Srbija igra i drago mi je što su igrači to prihvatili. Mada i nemaju drugi izbor, osim da prihvate. Kad smo poveli 1:0, očekivao sam da tako ostane do poluvremena, ali eto desila se jedna greška. 

Foto: Starsportphoto

 

- Menjao bih odmah posle primljenog gola, ali ajde rekoh nema smisla, daj da sačekam poluvreme. Fudbal je generalno igra grešaka. Ko ih manje pravi, pobeđuje. Moraću da analiziram neke situacije. Onaj Mitrovićev gol je majstorstvo, osećaj. Drugi gol je plod fenomenalno inteligentne akcije Sergej-Tadić-Mitrović. To je fudbal koji volim da gledam. Crnoj Gori želim sve najbolje. Žao mi je što igramo jedni protiv drugih, imam puno prijatelja tamo. Naravno, profesionalno želim da pobedim koga god. Crna Gora ima dobre igrače. Neka se ne predaje. Mada za Crnu Goru nije još matematički gotovo. Za Srbiju jeste. Najbolje da me Bugari sapletu, pa neće moći to.

- Miran sam, spokojan. Radim pošteno, imam pošten odnos prema igračima, grbu, Savezu. Ne varam, ne igram kladionice, ne radim ništa što bi mi ukaljalo reputaciju. Kad radiš pošteno, normalno je da se nadaš da će to da ti se vrati. Uradio sam sve što sam mogao sa klupe u Budimpešti. Jedino da uđem da igram. Možda je moglo drugačije, ali ja sam ovako video. I juče. Potpuno stanje mirnoće. U fudbalu moraš da budeš strpljiv i da veruješ u svoje ideje. Opcija da se izgubi utakmica nije postojala u mojoj glavi. Kao što u mojoj glavi opcija da se izgubi od Bugara ne postoji. 

- Ističe mi ugovor na kraju godine. Ne znam, nismo još pričali. Možda ćete imati drugog selektora. Nikad se ne zna. Mogu dve strane da se ne slože. Da se nađalimo malo, lepo veče za srpski fudbal, ponosni smo na rezultat. Podigli smo se na noge. Na vreme rezervišite hotele po Nemačkoj. 

- Mogao bih da odigram jedno 15 minuta, mnogima ne bi bilo dobro. Ali samo 15.

- Raduje me što će se igrati u Leskovcu. Drago mi je da niču stadioni, u planu je i Nacionalni stadion 2028. godine. Raduje me što ćemo igrati u Leskovcu, to je moj kraj. Publika će uživati.

- Ja sam već postao selektor koji je odveo Srbiju i na Svetsko i na Evropsko. Prvi cilj je bio da se kvalifikujemo an mundijal i bili smo prvi u grupi, ispred evropskog šampiona. Drugi cilj je bio da odvedem Srbiju. Prvi put otkad se tako zove. Pa onda se pojavila i Liga nacija. pa i tu smo bili prvi, pa su se slila u kasu tri, četiri milioan evra. Bili prvi, odveli Srbiju u viši rang. Satistafakcija mi je sve to. Moje je da radim, da verujem, da ubeđujem ljude u ispravnost moga rada, u moju viziju. Nadam se da će jednog dana to da se vrednuje. To će biti sigurno tako. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija