05.11.2023.

10:40

Foto: Reuters

Sport

Kad on krene ka golu... Lazar Samardžić najbolji mladi dribler Evrope

Prilikom ovog obračuna u obzir su uzeti fudbaleri koji su na terenu proveli minimum pet utakmica ove sezone.

"Proračunat na osnovu podataka posebnog softvera, korišćeni indeks je dobijen množenjem učestalosti uspešnih driblinga u domaćim ligaškim utakmicama, uspešnosti  pokušaja driblinga, kao i sportskog nivoa odigranih mečeva. Na rang listi su samo fudbaleri koji su odigrali najmanje 450 minuta domaće lige u tekućoj sezoni", obrazložio je način analize CIES. 


Fudbaler italijanskog Udinezea ima najviše uspešnih driblinga u odnosu na vreme koje provodi na terenu. Samardžić u proseku napravi više od tri uspešna driblinga na svakih 90 minuta i nema konkurenciju od početka sezone. Ukupno gledano sa 72 odsto odličnih driblinga, Lazar je najbolji od svih igrača iz najjačih liga Evrope koji su se našli na ovoj listi.

Informer


Samardžić je rođen u Nemačkoj i od 2017. godine i narednih pet sezona nastupao je za njihovu reprezentaciju. Fudbalski savez Srbije je u februaru ove godine saopštio da je mladi vezista prihvatio poziv selektora Dragana Stojkovića da na svoj 21. rođendan pređe u seniorsku reprezentaciju Srbije. Piksi ga je tad uvrstio na spisak za kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo 2024. protiv Litvanije i Crne Gore.