01.03.2024.

21:55

Foto: EPA Images

Sport

Subota je istorijski dan za fudbal! Sprema se revolucija!

Glavni cilj biće veća zaštita sudija, odnosno povratak izgubljenog poštovanja prema arbitrima od strane fudbalera i trenera. Novim regulativama IFAB želi da okonča ružnu praksu kojoj svedočimo na gotovo svakoj utakmici, kada veliki broj fudbalera okruži arbitra negodujući zbog neke odluke. To će se promeniti na taj način što će ubuduće samo kapiteni ekipa imati pravo da diskutuju sa sudijama.

Već je najavljeno da ćemo od sledeće sezone gledati upotrebu plavog kartona u mečevima engleskog FA kupa, a u subotu će biti doneta konačna odluka da li će se nova sankcija primenjivati i u ostalim klupskim takmičenjima. Podsećamo, predviđeno je da igrač opomenut plavim kartonom bude udaljen iz igre na deset minuta, bez prava zamene. Ubuduće, svaki protest igrača koji nije kapiten svog tima biće sankcionisan žutim ili plavim kartonom.

Informer

 

Pre nekoliko godina, sudijama je sugerisano da mnogo striktnije obraćaju pažnju na to kada neko od igrača ranije zakorači u kazneni prostor prilikom izvođenja jedanaesterca, što po pravilima nikada nije bilo dozvoljeno, ali se u prošlosti retko sankcionisalo. Na predstojećem sastanku, članovi IFAB insistiraće na tome da arbitri u budućnosti budu još rigorozniji po tom pitanju i da ne postoji tolerancija u tim situacijama. Takođe, insistiraće se na tome da se lopta mora postaviti na belu tačku, nikako iza ili ispred.

Informer

 

Jedna od najinteresantnijih novina za gledaoce mogla bi da bude uvođenje kamere za sudije, tzv. "body cam". Ta tehnologija već je testirana u mnogim sportovima, a sada bi mogla da postane i standardni deo sudijske opreme, što bi gledaocima kraj malih ekrana pružilo novu dimenziju uživanja u direktnim prenosima utakmica.

Informer

 

Na dnevnom redu naći će se i razmatranje opcije po kojoj bi gledaoci na stadionu mogli da čuju komunikaciju između glavnog sudije i kolega u VAR sobi, što se već praktikuje u pojedinim mečevima pod okriljem FIFA, kao i u nekim drugim sportovima.

Informer

 

Tražiće se i model po kojem bi igra trebalo da bude tečnija, sa manje prekida i "praznih minuta". Ustanovljeno je da vreme najviše troše golmani prilikom vraćanja lopte u igru, pa će se insistirati na doslednosti u poštovanju već postojećeg pravila prema kojem golman loptu mora vratiti u igru za najviše šest sekundi.

Informer

 

Bord međunarodne fudbalske federacije čini pet članova – po jedan iz Engleske, Škotske, Velsa i Severne Irske, kao i peti preostali član FIFA. Za usvajanje nekog predloga potrebna je tročetvrtinska većina.

Tagovi: