• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.02.2024

19:52

Fudbalska revolucija! Englezi uvode plavi karton!

EPAIMAGES/Reuters

Fudbal

Fudbalska revolucija! Englezi uvode plavi karton!

Podeli vest

Od leta u FA Kupu sudija će imati pravo korišćenja plavog kartona kojim će van terena na deset minuta poslati aktera utakmice.

Bez ikakve dileme fudbal je najpraćeniji sport širom sveta, ali uprkos tome UEFA i FIFA sklone su brojnim inovacijama koje se većinski ne sviđaju navijačima. Poslednja velika bilo je uvođenje VAR-a, ispostavilo se, video analiza donela je mnogo štete, a iako su greške smanjene još uvek ih ima i sada su daleko opasnije. 

Inovacijama tu neće biti kraj, naime, sada u dogovoru sa Fudbalskim savezom Engleske sprema se prava revolucija. Reč je o promeni kartona, prva još od Svetskog prvenstva 1970. godine budući da će uskoro biti uveden još jedan karton - plavi. 

Plan je da on bude namenjen igračima koji prekrše igru daleko od lopte ili iskažu nepoštovanje prema sudijama. Plavi karton bi bio pandan rukometnom isključenju na dva minuta budući da bi igrač morao na "hlađenje" u roku narednih deset minuta. 

 

 

Zanimljivo, ukoliko igrač u toku utakmice zaradi dva plava kartona ili plavi i žuti automatski će biti isključen do kraja meča. 

Očekuje se da novo pravilo prvo bude testirano u Engleskoj od leta. Još uvek nije poznato da li će plavi karton zaživeti u Premijer ligi... Za sada je poznato da će biti korišćeni u FA Kupu za žene i muškarce. 

Sigurno je da ga neće biti na Evropskom prvenstvu ili Ligi šampiona naredne godine, a britanski "Telegraf" podsetio je javnost na izjavu prvog čoveka UEFA - Aleksandera Čeferina, koji se protivio uvođenju plavog kartona uz reči da to više ne bi bio fudbal. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija