21.03.2024.

13:30

Foto: Starsportphoto

Sport

Ozbiljna ekipa! Ovo je najboljih 11 srpskih igrača koji su nastupali u Rusiji!

Prijateljski meč reprezentacije Rusije i Srbije zakazan je za večeras u Moskvi (18.00, RTS 1), a pored brojnih reklama i promo-spotova, ljubitelji fudbala u najvećoj zemlji na svetu odredili su najboljih 11 naših igrača koji su tokom karijere nastupali u tamošnjoj Premijer ligi.

Da krenemo redom. Na golu je prednost dobio Dejan Radić (43), koji je od odlaska iz Rada 2003. narednih osam godina proveo upravo u Rusiji. Nosio je dres Alanije iz Vladikavkaza, Spartak Naljčika i Rostova, ali je, sticajem nesrećnih okolnosti, morao karijeru da završi 2012.

Naime, on se u aprilu 2011, na meču protiv Tereka, sudario sa protivničkim igračem Zaurom Saldajevim i tom prilikom je dobio jak udarac u bubreg. Hitno je prevezen u bolnicu, gde je operisan, a lekari su morali da mu izvade oštećeni organ.

U odbrani dobro poznata imena - Nemanja Vidić (42) i Branislav Ivanović (40), bivši kapiteni Srbije.

Proslavljeni štoper se afirmisao u Crvenoj zvezdi, odakle je 2004. prešao u moskovski Spartak (41 utakmica/4 gola). On mu je i bio odskočna daska za Mančester junajted, gde se upisao među legende i takođe nosio kapitensku traku.

Sličan put imao je i Bane, samo što je on preko OFK Beograda došao 2006. do Lokomotive. Nakon 71 meča, sedam golova i devet asistencija, usledio je transfer u Čelsi, gde je proveo deset sezona, a onda se ponovo 2017. vratio u Rusiju.

Informer

Bane Ivanović u dresu Zenita

Ovog puta je izbor pao na Zenit, a snažni defanzivac se u Sankt Peterburgu zadržao četiri godine, upisao 125 nastupa, 12 golova i četiri asistencije, uz osvojene dve titule i trofej Kupa.

Pored ovog čuvenog tandema su aktuelni desni bek CSKA, Milan Gajić (28), ali i nekadašnji štoper Lokomotive, Nemanja Pejčinović (36).

U veznom redu je trio - Ognjen Koroman (45), Zoran Tošić (36) i Miloš Krasić (39). Prvi je odavno završio igračku karijeru, ali se i dalje pamte njegove odlične partije u dresu moskovskog Dinama, Krila Sovjetov i Tereka.

Informer

Zoran Tošić ostavio dubok trag u CSKA

Popularni Bambi i dalje igra, trenutno je u grčkoj Lamiji, ali ga navijači CSKA jako dobro pamte i obožavaju. Proveo je u Moskvi sedam sezona, na 239 utakmica dao 47 pogodaka, uz 41 asistenciju i šest trofeja.

Slično važi i za Krasića, voleli su ga i cenili fanovi "armejaca", a odlične partije krunisao je transferom u Juventus. Za sedam godina u Rusiji je skupio 229 nastupa, 32 gola, 34 asistencije i devet pehara, od kojih i trofej Kup UEFA 2005.

Informer

Miloša Krasića obožavaju u Moskvi

U napadu je bio baš zanimljiv izbor. Iako je Mateja Kežman (44) u Zenitu proveo samo šest meseci i na deset mečeva dva puta zatresao mrežu, našao se u idealnih 11.

Tu je i Danko Lazović (40), koji je bio znatno zapaženiji u Sankt Peterburgu. Od 2010. do 2012. je na 77 utakmica imao učinak od po 21 gola i asistencije, dok je u sezoni 2012/13. bio u Rostovu na pozajmici (13 mečeva/2 gola).

Na kraju, za mesto se izborio i Đorđe Despotović (32). Aktuelni centarfor podgoričke Budućnosti pružao je zapažene partije u Premijer ligi Rusije, gde je od 2018. do 2023. nosio dresove Orenburga, Rubina iz Kazanja i Arsenala iz Tule.

Informer

Danko Lazović je bio odličan u Zenitu

Posebno interesantni bili su komentari na ovaj sastav tima. Tako su se pojedinci, očigledno neobavešteni, pitali gde su Ivica Olić i Vedran Ćorluka, neznajući da su oni Hrvati.

Ima i onih koji su bili nezadovoljni što u ekipi nema Save Miloševića, koji je sa Rubinom osvojili titulu, kao i Srđana Babića, defanzivca moskovskog Spartaka.