10.06.2024.

16:14

Foto: tanjug/ap

Sport

Španija ne prašta! Zatvor za rasističko vređanje Vinisijusa

Brzonogi Brazilac toga dana prošao je kroz psihičku torturu, jer su ga trojica ljudi konstantno ponižavala, oponašala majmune i uzvikivala majmunske povike. La Liga je rešila tome da stane na put i udruženo sa državnim organima uspela je da nađe počinice, koji su kasnije procesuirani. 

Informer

 

Jednog je prepoznao lično Vinisijus, dok su preostala dvojica identifikovana vraćanjem snimka. Kažnjeni su sa osam meseci zatvora, a povrh svega zabranjeno im je prisustvovanje na stadionima u Španiji naredne dve godine. Kazna je trebalo da bude i veća, ali je umanjena nakon što su navijači poslali pismo izvinjenja adresirano na igrača, Real i Valensiju. 

Predsednik La Lige Havijer Tebas rekao je da bi ovo trebalo da bude lekcija svim ostalim ljudima, kako bi se konačno stalo na put rasističkim uvredama.

- Ova presuda je odlična vest za borbu protiv rasizma u Španiji, jer popravlja štetu koja je naneta Vinisijusu Žunioru. Takođe šalje jasnu poruku svima onima koji idu na stadion sa namerom da nekog vređaju, da će ih La Liga naći, identifikovati i prijaviti i da će snositi posledice za svoja dela - rekao je Tebas.

Informer

 

Španska liga je čak 16 puta prijavljivala vlastima da je neko vređao Vinisijusa na rasnoj osnovi. Tokom jedne konferencije igrač se rasplakao i obrazložio da pokušava da ostane miran i uživa u fudbalu, ali je teško, kad na skoro svakom meču prolazi kroz zlostavljanje. Ideja je da se tome stane na put.