• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.O.

25.03.2024

18:13

Vinisijus plakao na konferenciji: Zbog rasizma manje volim fudbal... Često razmišljam da odem!

EPAIMAGES

Fudbal

Vinisijus plakao na konferenciji: Zbog rasizma manje volim fudbal... Često razmišljam da odem!

Podeli vest

Teško mi je da se fokusiran na utakmice, fudbal mi je važan, ali borba protiv rasizma je najbitnija, poručuje napadač Real Madrida.

U sjajnoj formi igra Vinisijus Žunior tokom čitave sezone, a na svojoj koži to je osetio rival Srbije na predstojećem Evropskom prvenstvu - Engleska! Napadač Real Madrida predvodio je Brazil do pobede na "Vembiliju" i potvrdio epitet jednog od najoljih fudbalera sveta. 

Već sutra Vinisijusa očekuje novi izazov u dresu reprezentacije pošto Brazil gostuje Španiji. Pojavio se napadač Real Madrida pred novinarima koji su imali 15 minuta za razgovor sa njim, a glavna tema bila je borba protiv rasizma. 

Suočava se Vinisijus Žunior sa diskriminacijom na terenima širom Španije, nedavno je bio meta i na utakmicama na kojima nije bio akter, a sve to utiče na njegovo mentalno zdravlje. 

- To je jako tužno, to se dešava ovde svakog dana, na svakoj utakmici. Rastužuje me što moram stalno da se žalim. Ali, tako je sa svima “crnima” na svetu. Ovo nije problem samo u Španiji, nego širom sveta. Dešavalo se i mom ocu, da posao dobije beli čovek pre njega. Primećujem takve stvari i rešio sam da se borim. Borim se da se ne bi dešavalo u budućnosti - rekao je Vinisijus. 

 

 

Brazilac je u jednom momentu zaplakao zbog problema sa kojima se suočava svakodnevno. 

- Pomoć dobijam od mnogo kolega, raznih organizacija. Borimo se zajedno, ne samo u Španiji, da se takve stvari više ne ponavljaju. Moramo da evoluiramo kao ljudi. Želim da se to promeni, da ne moram da stalno pričam na tu temu kada se nađem na ovom mestu. Fudbal je jako važan, ali borba protiv rasizma je najbitnija stvar. Teško mi je da se fokusiram samo na utakmice. Tražim jednakost za sve. Želim da imam status kao svi drugi, da živim normalnim životom - objasnio je Vinisijus i zaplakao nakon čega je konferencija prekinuta. 

Ipak, nakon nekog vremena novinari su nastavili sa pitanjima, a Vinisijus je otkrio da je zbog rasizma predstao da voli fudbal i razmišljao o odlasku iz Real Madrida. 

Foto: EPAIMAGES

 

- Dugo se već suočavam sa ovim stvarima i što sam tužniji, to imam sve manju želju da igram fudbal. Rastužuje me to što nema prave reakcije, nema kazni. Zašto se ništa ne dešava posle toliko mojih žalbi? Moramo da radimo na tome da se to smanji, znam da je to proces. Često sam razmišljao o tome da odem. Ali, ako odem, onda ću tim rasistima dati ono što priželjkuju. Zato sam rešio da ostanem u najvećem klubu na svetu, da ti što me vređaju moraju da me gledaju iz dana u dan. Nastaviću da se borim, jer me podržavaju saigrači, predsednik, klub - podvukao je Vinisijus. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija