11.06.2024.

05:43

Foto: profimedia

Sport

Počela hajka, Englezi pale vatru i dižu frku pred Srbiju! Stiže 500 srpskih huligana...

Prvo je Dejli mejl objavio tekst pod naslovom "Srpska nasilnička armija pro-putinovskih ultrasa na vidiku ima navijače Engleske: Dejvid Viks se hrabro borio u beogradskoj jami... i dobio zastrašujuće upozorenje od četiri reči", a sad Gardijan nastavljaju da šire strah pričama o srpskim  navijačima.

Ako je verovati Englezima, a ne bi trebalo, nemačka policija saznala je da će 500 srpskih huligana pokušati da prekine meč na Evropskom prvenstvu između Srbije i Engleske koji je na programu 16. juna u Gelzenkirhenu (21.00). Peter Bot, direktor policije u Gelzenkirhenu,  nada se da će grupa biti presretnuta pre nego što se sukobi sa engleskim navijačima. Mada, ne bi bilo čudno da Englezi naprave haos, što su radili na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

"Očekuje se da će oko 40.000 navijača Engleske doputovati u Gelzenkirhen, uz 5.000 do 8.000 navijača Srbije. UEFA je ovaj meč označila kao "visoko rizični" nakon konsultacija sa policijom u Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Srbiji. Nemačka policija nema tačne informacije i konkretne obaveštajne podatke, ali veruje da će 400 do 500 srpskih huligana željnih nasilja doputovati u Nemačku, ali mi to ne znamo tačno, pa je to problem u ovom trenutku", prenosi Gardijan reči Bota.

Informer

Šef policije je dodao da će organi reda pokušati da huligane odvoje od ostalih  navijača. Takođe, 1.000 policijaca će u nedelju na dan meča biti na dužnosti uz podršku jedinica za razbijanje nereda, a biće raspoređeni i vodeni topovi. 

- Pretpostavljam da će za nas najveći izazov biti da identifikujemo nasilnike, ometajući grupe u ranoj fazi, da ih odvojimo od mirnih navijača koji poštuju zakon,to će biti naš najveći izazov - rekao je direktor policije.

Oko 1.600 huligana širom Engleske kojima je zabranjeno prisustvo stadionima širom zemlje bilo je u obavezi da predaju pasoše policiji, kako ne bi prisustvovali prvenstvu Evrope koje traje od 14. juna do 14. jula. Direktor policije Gelzenkirhena je naveo da saradnja sa našom policijom nije bila na visokom nivou, kao što je to bio slučaj sa engleskom. 

Informer

- Nije jako dobra, kao saradnja sa Englezima, ali je u redu. 

Bot je rekao i da Nemačka policija neće reagovati ako Englezi budu pevali kontroverznu pesmu "Deset engleskih bombardera“’ koja govori o obaranju nemačkih aviona u Drugom svetskom ratu.

- Svim engleskim pristalicama ćemo pristupiti otvorenog uma i očekujem od svih mojih kolega da sa njima postupaju fer, a mi ćemo intervenisati samo u slučaju bilo kakvog kriminalnog incidenta ili incidenta javne bezbednosti.

Navijačima na stadionu Šalkea će biti dozvoljeno da kupe dva alkoholna pića u toku utakmice, ali neće smeti da ih piju na tribinama. Oni koji ostanu van stadiona će besplatnim prevozom biti ohrabreni da se presele u kontrolisanu fan zonu umesto u lokale u centru grada. Nemačka policija od petka će početi sa kontrolama na granicama. Nemci su zabrinuti i zbog mogućih terorističkih napada ili pokušaja Rusa da izazovu nasilje, piše Gardijan. U Gelzenkirhenu će biti zabranjena upotreba dronova na dan utakmice, a policija će biti u pripravnosti i srušiti sve bespilotne letelice.

- Postoje terorističke pretnje celoj Evropi, ne samo Nemačkoj, ali nemamo konkretne obaveštajne podatke i konkretne informacije o potencijalnim terorističkim pretnjama. Teroristi žele da stvore strah, a našim gostima poručujemo da im to ne dozvole. Uživajte u boravku u Nemačkoj.