20.06.2024.

05:46

Foto: Tanjug/AP

Sport

Šiptare i ustaše čeka drastična kazna zbog skandiranja "Ubij, ubij, ubij Srbina"

Tokom utakmice su se sa tribina čuli šokantni povici u kojima su pozivali na ubijanje Srba "Ubij, ubij, ubij Srbina" i "Srbe na vrbe".

Ovakvo ponašanje, očekivano, neće proći nekažnjeno od strane UEFA disciplinskih organa, a generalni sekreta FSS, Jovan Šurbatović je u izjavi za RTS poručio da će naš Savez tražiti drakonske kazne.  U opciji je ogromna novčana kazna, ali i restrikcije za njihove navijače kako do kraja EURO, tako i na narednim mečevima. Nadamo se da će ovog puta UEFA zaista da reaguje shodno skandalu koji su napravili navijači i da će uslediti drakonske kazne.

Podsećamo, 2017. godine hrvatski fudbalski klub Rijеka kažnjеn jе sa zatvaranjеm sеvеrnе tribinе stadiona protiv atinskog AEK-a u Ligi Evropе zbog ispada navijača i skandiranja "Ubij Srbina" i "Ko nе skačе pravoslavac jе". Rijеka jе sankcionisana i sa 21.000 еvra zbog rasističkog ponašanja navijača, pirotеhnikе i lošе organizacijе. Takođe, divljanje navijača Hajduka iz Splita i skandiranje "Ubij Srbina" je skupo koštalo klub. UEFA je pre sedam godina klub iz iz Splita kaznila igranjem utakmice pred praznim tribinama na meču protiv Levskog u kvalifikacijama za Ligu Evrope i novčano sa 55.000 evra, od kojih je 50.000 zbog rasističkog skandiranja, a 5.000 evra zbog ubacivanja raznih predmeta u teren. Nadamo se da će UEFA ovog puta adekvatno kazniti Šiptare i ustaše, da neće proći samo sa blagim sankcijama i zatvaranjem tribina kao Rijeka i Hajduk, već u srazmeri sa težinom prekršaja.

 

Informer

Videćemo kakva će biti zaista reakcija UEFA, s obzirom da je pre nekoliko dana kroz prste progledala Šiptarima i dala im znak da mogu opet da vređaju Srbe. Albanci su zbog divljanja na meču sa Italijom "kažnjeni" sa samo 37.375 evra, a samo 10.000 evra je kazna za prenošenje neodgovarajućih poruka tokom prenosa, kao što je simbol dvoglavog orla, zastave terorističke OVK... Tačnije, sa 10.000 evra su kažnjeni zbog paljenja vatrometa, 12.375 evra Albanija mora da plati za bacanje predmeta, 5.000 košta upad navijača na teren, a samo 10.000 evra platiće za emitovanje neprikladnih poruka. 

Bonus video