04.07.2024.

15:20

Foto: Peđa Milosavljević

Sport

Umesto ostavke - izbegao odgovornost! Piksi pobegao iz Srbije

Dok cela nacija čeka epilog totalnog fijaska "orlova" na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj i dok se očekuje da šef stručnog štaba preuzme odgovornost i podnese ostavku makar iz moranih razloga, on je odlučio da otputuje u Pariz! "Orlovi" su sa kontinentalne smotre eliminisani već u grupnoj fazi, zauzevši poslednje mesto u grupi C sa dva osvojena boda i samo jednim datim golom. 

Informer

Posle takvog rezultata opšti utisak javnosti i fudbalskih stručnjaka je da selektor Stojković mora da ode sa klupe. Dan nakon eliminacije, kritike su stizale sa svih strana i Piksiju je, navodno, to teško palo, ali mu takođe sve do danas nije palo na pamet da podnese ostavku. Umesto da prizna da je sve uradio pogrešno i da se delimično iskupi podnošenjem ostavke, on je rešio da pobegne iz zemlje kako ne bi svakodnevno slušao i čitavo kritike na svoj račun.

- Ono veče kad se vratio u Srbiju iz Nemačke sa EP, selektor je bio van sebe. Jedva je uspevao da sastavi pravilnu rečenicu kada su ga novinari na aerodromu pitali da prokomentariše neuspeh. Dan posle toga, opet su ga sačekale kritike, kako u medijima, tako i na ulici, uopšte u javnosti. Njegova logika je bila da je bolje da se skloni na neko vreme, nego da sluša sve to, a ne može da utiče. Otišao je u Pariz, koji je njegova druga kuća - objašnjava naš izvor.

Obaveza selektora je i da podnese izveštaj Izvršnom odboru Fudbalskog saveza Srbije o onom što je urađeno ili nije urađeno na Evropskom prvenstvu. Istina je da sednica "fudbalske vlade" još nije zakazana, ali po svemu sudeći Piksiju ionako ne pada na pamet da se bilo kome pravda. 

- Stojković nijednog trenutka nije pomenuo izveštaj. Nije pomenuo zapravo ništa u vezi sa Evropskim prvenstvom. Verovatno je čekao da vidi šta će biti, hoće li ostati na poziciji selektora ili će biti smenjen. On svakako nema nameru da sam ode, da se povuče. U svakom slučaju, obaveza mu je da podnese izveštaj. Istini za volju, on taj izveštaj podnosi Izvršnom odboru FSS, a IO još nije zasedao i skoro sigurno neće ni naredne sedmice. Moguće je samo da održe telefonsku sednicu, ali će u tom slučaju jedina tema biti pravilnik o Superligi Srbije - ističe izvor Informera.

Informer

Stevan Dika Stojanović

Ovo nije prvi put da selektor Stojković okleva i odugovlači sa podnošenjem izveštaja. Ni posle neuspeha na Svetskom prvenstvu u Kataru nije se pojavio pred članovima Izvršnog odbora, već je zadužio sportskog direktora Stevana Diku Stojanovića da umesto njega obrazloži krah na Mundijalu. 

- Po povratku iz Katara, Piksi se danima nije pojavio u Savezu, a kad je došlo vreme da podnese izveštaj, poslao je Diku. Tako je izbegao direktan kontakt sa onima koji mu daju posao i koji su mogli da ga pozovu na odgovornost. Do sledećeg susreta, to više nije bila tema, već se govorilo o predstojećim obavezama. Tako i sada, Piki se nada zatišju i da opet preživi na klupi Srbije - zaključio je naš izvor.