09.07.2024.

22:07

Foto: FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Sport

Delije pevaju, Grobari besni! Evo kolike šanse superkompjuter daje Zvezdi i Partizanu za ulazak u LŠ!

Superkompjuter je izračunao šanse svih klubova da se domognu cilja i uđu u LŠ na osnovu 10.000 simulacija i prema tome Zvezdi se daje šansa od 45 odsto. Galatasaraj, Jang Bojs i zagrebački Dinamo jedini imaju jači koeficijent.

Sa druge strane, Partizanu se daje šansa od svega jedan odsto, najmanje uz švajcarski Lugano u čitavoj ligaškoj stazi kvalifikacija. 

Crno-belima se uz to daje i šansa od 41 odsto za ulazak u Ligu Evrope, kao i 28 za Ligu konferencije. Superkompjuter ipak ostavlja i verovatnoću od 30 odsto da se klub ne domogne evropske jeseni.

Inače, sva tri takmičenja pod okriljem Evropske fudbalske unije (UEFA) - Liga šampiona, Liga Evrope i Lige konferencija igraće se u novom sistemu, sa po 36 klubova u grupnoj fazi.

Srbija će još samo ove sezone imati pet predstavnika u Evropi, od kojih dva imaju garantovanu evropsku jesen - Crvena zvezda i TSC.

Šampion Srbije Crvena zvezda evropsku sezonu počinje tek u plej-ofu Lige šampiona u čijem će žrebu biti nosilac, a čak i da se ne plasira u elitno takmičenje, igraće u Ligi Evrope.

Zvezda će ime rivala u plej-ofu Lige šampiona saznati 5. avgusta, a jedino što se sigurno zna je da rival ne može da joj bude zagrebački Dinamo.

Partizan već zna ime prvog rivala u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Vicešampion Srbije će 23. i 31. jula igrati protiv kijevskog Dinama.