11.07.2024.

17:26

Foto: ATA Images

Sport

Mogli smo više, morali smo više! Peđa Mijatović ima rešenje za "orlove": Smena generacija i tačka!

Fudbalska reprezentacija Srbije je osvojila poslednje, četvrto mesto u grupi C na EP sa dva boda. Srbija je u prvom kolu poražena od Engleske 1:0, a potom je odigrala nerešeno sa Slovenijom (1:1) i Danskom (0:0).

- Mogli smo više, morali smo više. Bilo je reprezentacija koje su fudbalskim kvalitetom ispod nas, a pokazale su da u fudbalu nije najvažniji samo kvalitet, već da mora da ima i drugih faktora. Smatram da je naša reprezentacija otišla manje ambiciozno nego što je to bio slučaj u Kataru, ali smo se vratili sa istim stanjem - rekao je Mijatović za K1 i dodao: 

- Vidim da energija u samoj reprezentaciji među igračima, selektorom i igračima, nije bila na zavidnom nivou. To smo mogli da vidimo iz izjava samih igrača, ali stvari koje smo saznali nakon odlaska iz Nemačke. Ne možemo da budemo zadovoljni i trebalo bi tražiti novu energiju, nova rešenja i razmišljati možda o smeni generacije - dodao je Mijatović.

Informer

 

On je podsetio da je na turnirskim takmičenjima bitan ambijent.

- Svaki trener pred samu utakmicu zajedno sa svojim štabom razmatra i analizira sve igrače i shodno protivniku bira neki tim. Ranije sam govorio da je na turnirskim takmičenjima jako bitan ambijent i da igrači shvate da su u funkciji tima i da nema mesta egoizmu. Nebitno je ko će dati gol ili biti malo iznad svih. Selektor je imao dileme na koji način da izvede pravi tim, u pojedinim situacijama je imao jasnu ideju sa kim treba da izađe, ali kako se približavala utakmica, imao je nekih dilema. Nije lako u ambijentu u kojem je takmičenje počelo na način koji se ne očekuje - rekao je Mijatović.

Fudbaleri Srbije su na EP zabeležili dva remija i jedan poraz. 

- Naše takmičenje je počelo porazom od Engleske. Na toj utakmici su se videle stvari koje bi trebalo popraviti. Mislili smo da će se to desiti i na drugoj i trećoj utakmici, ali se na kraju nije dogodilo. Krenuli smo od više ka manje. Na kraju se ispostavilo da je utakmica sa Danskom bila čudna. Puno nekih situacija koje nisu svojstvene reprezentaciji kao što je Srbija, puno nezadovoljnih igrača koji su mislili da bi trebalo da igraju. Na kraju se desilo da Srbija nije napravila ništa na EP. Jeste se plasirala na EP, što je uspeh, ali mislim da se sa našim kvalitetom koji poseduje reprezentacija, moglo uraditi mnogo više - kazao je Mijatović, koji je dodao da je potrebno napraviti smenu generacija.

Informer

 

- Mnogo je lakše kada se desi debakl, okriviti trenera. To se dešava uvek, jer je mnogo lakše smeniti jednog čoveka nego 25 fudbalera - naveo je Mijatović. 

On je podsetio i da fudbaleri imaju veliku odgovornost.

- Fudbaleri moraju da shvate da oni takođe imaju jako veliku odgovornost i obavezu da ponekad, i pored mišljenja trenera, nametnu svoje mišljenje i ubede ga da ono što misle u tom trenutku nije dovoljno - to se zove karakter. To moraju da naprave igrači koji imaju iskustva. Treneri se ponekad izgube, ali tu su veterani, igrači koji mogu da kažu da bi mogli drugačije da urade. Što se tiče segmenta FSS-a, to je pitanje koje treba razmotriti i pronaći adekvatne ljude - rekao je Mijatović, koji je istakao da će u finalu EP navijati za Španiju.

Fudbaleri Španije će u nedelju u Berlinu od 21 čas u finalu EP igrati protiv Engleske.