14.09.2024.

08:45

Foto: Starsportphoto©

Sport

Šurbatović razvezao jezik! Imao sam sedmu najveću platu, da li je to normalno?

Doskorašnji sekretar razvezao je jezik nakon što je napustio FSS pa otvoreno govorio o svom nezadovoljstvu. Nastavio je da kritikuje selektora Dragana Stojkovića Piksija, osvrćući se na nekoliko tema koje su izazivale pažnju javnosti, uključujući pitanja vezana za finansije, premije igrača, greške koje je Stojković pravio...

- Onog trenutka kada je Stojković došao sa tom enormnom platom, automatski su se u celom sistemu, po vertikali, podigle plate. Moja plata je sedma plata po visini u Savezu. Ja sam generalni sekretar. To je generalni direktor firme. Je li normalno da generalni direktor u firmi ima sedmu po veličini platu? Pa nije normalno. Ali, ja sam bio zadovoljan tom platom. Za naše uslove ona je odlična. Ali, sistem nije dobar. Sistem ne valja. Što se tiče premija – to je jedan političar bacio bombu, lupio neke astronomske cifre i to se normalno primilo zato što je bilo plodno tle jer je bio momenat posle debakla u Kataru. Ja da vam kažem, da smo dobro prošli u Kataru, nikad niko ne bi postavio pitanje premija. Da smo dobro prošli u Nemačkoj niko ne bi postavio pitanje ni aviona ni premija niti bilo čega - kazao je u emisiji Sportlajt“ Jovan Šurbatović.

Šurbatović je pokušao da objasni kako se njegovo ime, ali i predsednikovo i direktorovo, našlo među premijama koje ne obuhvataju unapred dogovorenih pet odsto.

Informer

- Fudbalski savez Srbije potpisuje ugovor sa igračima pre početka svakog kvalifikacionog ciklusa i to je čuveni sporazum gde se odmah na početku definiše sve da posle ne bi bilo nekog nerazumevanja. 40 posto od nagrade koju fudbaleri dobiju od UEFA ili FIFA kada se plasiraju na veliko takmičenje, ide igračima. Onda, oni sednu među sobom i naprave dogovor kako će da podele tih 40 posto. Da li će to da budu platni razredi ili će da bude linearni metod za šta se oni u polednje vreme opredeljuju.

Kaže da im se u to niko ne meša.

- Naprave predlog, potpišu kapiten i zamenik kapitena i dostave Savezu, 12 posto je iz ugovora selektoru, pet posto su treneri iz stručnog štaba, pet posto su zaposleni u radnoj zajednici. Premije dobiju i zaposleni u Sportskom Centru Stara Pazova, premije dobiju i zaposleni u Zajednici kluvova Super i Prve lige, dobiju ih i regioni i politika je bila, i to je uvek tako, tako je bilo i 2010. i u Rusiji i u Kataru, tako je i u Nemačkoj. Šta se ovde dogodilo? Igrači su posle Katara prvi put ubacili sportskog direktora, predsednika i mene kao generalnog sekretara u njihov deo da bi rasteretili taj deo od pet posto koji dobijaju zaposleni da bi oni osetili to u većim iznosima. Ja sam rekao, to jesu novci koje su zaradili fudbaleri i neka ih podele i troše kako oni hoće.

Informer

Zbog jedne stvari skida kapu Piksiju.

- Setimo se momenta kada je selektor dolazio u Savez. To je bilo ono veliko razočaranje posle remija sa Škotskom, gde smo svi sebe videli na Evropskom prvenstvu, problemi sa tadašnjim predsednikom, njegovo napuštanje funlcije… U tom momentu, on je hrabro, i tu mu odajem poštovanje i priznanje, rekao - ja ću kao selektor, ja vam sad obećavam, ostvariti plasman na Svetsko prvenstvo. On je to hrabro rekao i niko od nas nije verovao. Jer je takva situacija bila u Savezu, takva atmosfera oko tima. Takav plasman donese direktno 10, a posredno još 10 miliona evra. I on slobodno može da kaže – pa skuplji je onaj koga platite 10 ili 20 hiljada, a ne plasira se.