21.09.2024.

10:52

Foto: fss.rs

Sport

Radujko predstavljao FSS na sastanku u UEFA: Beograd će biti prestonica evropskog fudbala

Osim njega, tu su bili još prisutni generalni sekretar UEFA Teodor Teodoridis, njegov zamenik Đorđo Marketi, kao i direktor nacionalnih asocijacija, nama dobro poznati Zoran Laković.

Radujku je sastanak u Kanu bio prva službena aktivnost nakon imenovanja na funkciju generalnog sekretara FSS, gde je zamenio Jovana Šurbatovića.

- Skup je u skladu sa očekivanjima potvrdio koliko se ozbiljno radi u našoj krovnoj organizaciji i da fudbal definitivno nije samo najpopularniji sport na svetu, već jedna velika globalna industrija. Predsednik Čeferin i direktor nacionalnih asocijacija Laković, zajedno sa svojim najbližim saradnicima, upoznali su nas sa veoma korisnim informacijama, uz akcenat na administrativne i finansijske aspekte proteklog Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Tu pre svega mislim na ostvarene prihode i njihovu distribuciju ka nacionalnim Savezima, kako zemalja učesnica završnog turnira, tako i onih koje nisu imale sreću da budu deo najveće smotre evropskog fudbala - kaže Radujko.

Informer

Radujko sa Čeferinom i Dejano Savićevićem


Jedna od najvažnijih tema na sastanku čelnika evropskih saveza bio je novi format UEFA klupskih takmičenja koji je startovao od sezone 2024/25.

- Tim eksperata UEFA uradio je detaljnu analizu i objasnio nam razloge promene formata u sva tri evropska takmičenja. Sve se radi u cilju dalje popularizacije fudbala, jače konkurencije i veće neizvesnosti. Pratili smo mečeve prve runde i uverili se da sve deluje mnogo atraktivnije, niko u ovom trenutku ne može ni da pretpostavi kako će izgledati konačan poredak ekipa na toj jedinstvenoj tabeli. Sada su i veliki zadovoljni, što smanjuje prostor za neke nove inicijative koje su u suprotnosti sa načelima UEFA. Očekuje se dalji rast prihoda i raduje podatak da će veliki deo sredstava biti usmeren ka nacionalnim savezima za potrebe daljeg razvoja infrastrukture i edukaciju stručnih kadrova na svim nivoima - dodaje Radujko.

Informer


Boravak u Kanu i razgovore sa čelnim ljudima UEFA, generalni sekretar FSS iskoristio je i za nove konsultacije na temu kandidature Srbije za domaćinstvo Evropskog prvenstva za mlade reprezentacije i organizaciju Kongresa UEFA koji je na programu 3. aprila 2025. godine.

- Beograd će vrlo brzo biti prestonica evropskog fudbala i domaćin najvišim zvaničnicima i predstavnicima svih nacionalnih saveza. Zajedno sa UEFA, ozbiljno se pripremamo da Kongres bude organizovan na najvišem mogućem nivou i da dokažemo još jednom da smo dostojni ukazanog poverenja. Važno je da ostavimo snažan utisak, pre svega zbog narednih događaja i velikih takmičenja za koje planiramo da podnesemo kandidaturu. Istovremeno, nastavljamo sa intezivnim aktivnostima na dobijanju poverenja za organizaciju završnog turnira 2027. godine na kome će se okupiti najbolje evropske reprezentacije u uzrastu do 21 godine - ističe Radujko.

Ističe novi generalni sekretar da će na narednom meču Srbije, protiv Švajcarske u Ligi nacija u Leskovcu, specijalni gost biti Zoran Laković.

Zoran Laković je moj stari prijatelj, čovek koji je sedeo u ovoj stolici veoma dugo i sa te pozicije značajno doprineo podizanju ugleda našeg Saveza u organima UEFA i FIFA. Danas je veoma važan i uticajan funkcioner UEFA, radujemo se svakom njegovom dolasku u Srbiju. Uvek nađe vremena da bude na našim važnim događajima, bez obzira da li je to u Beogradu, Leskovcu, Zaječaru, Loznici ili nekom drugom gradu. Zoran voli fudbal i nije zaboravio odakle je krenuo - ističe Radujko.

Osim toga, zatražio je od navijača da pruže podršku selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju i ekipi.

- Ne želimo ni na koji način da ometamo mir stručnog štaba i igrača, tu smo da im pružimo maksimalnu podršku u priremi narednih izazova. Utakmica protiv Švajcarske je veoma važna i vrlo emotivna. Iskreno se nadam da će celokupna javnost dati pun doprinos stvaranju pozitivnog ambijenta i da ćemo u Leskovcu uživati u dobrom fudbalu i sjajnoj atmosferi na tribinama - zaključuje Radujko.