25.10.2024.

12:55

Foto: Starsportphoto

Sport

Sunovrat srpskog fudbala! Užasavajuća statistika naših timova - 42 poraza na 49 mečeva!

Uz 21 poraz i dva remija, jasno je koliko ozbiljno kaskamo u kvalitetu kada su u pitanju evropska takmičenja.

Znali smo da će biti teško, posebno zbog slabog kvaliteta Superlige, ali ovakav sunovrat teško je predvideti. Selektor Dragan Stojković Piksi u maju je optimistično najavio da prošlogodišnji porazi ne bi trebalo da se ponove, ali njegove nade brzo su pale u vodu.

Informer

Dragan Stojković Piksi

Na prošlih 28 mečeva imamo 25 poraza, dva remija i samo jednu pobedu Partizana, što je alarm koji traži odgovor na pitanje: kuda ide naš fudbal?

Ove sezone, situacija ne obećava mnogo. Crvena zvezda je u Ligi šampiona zabeležila tri poraza u nizu, dok je TSC izgubio u oba dosadašnja susreta Lige konferencije. Uz neuspehe Partizana, Vojvodine i Radničkog u kvalifikacijama, zbir poraza srpskih klubova dostigao je 17 na 21 odigranom susretu.

Ako Crvena zvezda i TSC nastave ovim tempom, lako bismo mogli da premašimo prošlogodišnji neslavni rekord od 25 poraza. U preostalih devet mečeva Lige šampiona i Lige konferencije, broj poraza bi mogao da se popne na 26.

Nada za popravni još uvek postoji

Teoretski, moguć je pozitivan rezultat protiv Jang Bojsa ili eventualna pobeda TSC-a, što bi malo poboljšalo statistiku. Ipak, realno gledano, male su šanse za značajan preokret.

Jesenji bilans jasno prikazuje stanje: srpski timovi nemaju ni bod u ligaškim takmičenjima, uz pet poraza i gol-razliku 2:15. Situacija postaje još sumornija kada u obzir uzmemo kvalifikacije.

Povećan broj timova iz Srbije na evropskoj sceni nije doneo napredak – od leta 2023. naši klubovi odigrali su 49 mečeva, a uspeh su postigli u svega sedam navrata. Superliga Srbije očigledno nema potreban kvalitet za toliki broj internacionalnih izazova.

Partizan je bio daleko od ravnopravnog protiv Dinama iz Kijeva, dok su Vojvodina i Radnički eliminisani od Maribora i Mornara, što dodatno potvrđuje krizu.

Zvezda ne može ništa sama

I Crvena zvezda, vodeći klub Srbije, bori se za opstanak u Ligi šampiona, sa samo jednim bodom na poslednjih devet utakmica. U Ligi Evrope prošle godine, TSC je samo jednom uspeo da izbegne poraz, dok su Čukarički prošle i TSC ove sezone zabeležili osam neuspeha u Ligi konferencije.

Informer

FK Crvena zvezda

Od septembra prošle godine, srpske ekipe su ostvarile četiri pobede u Evropi, a jedini uspeh Crvene zvezde, plasman u Ligu šampiona nakon eliminacije Bode Glimta, obezbedio je finansijsku korist.