Autor: Informer.rs

08.08.2022.

17:22

Foto: Starsportphoto

Sport

KAO ORAO BEZ KRILA! Kada nema TEA, nema ni USPEHA reprezentacije!

Iako vest da Miloš Teodosić neće biti član reprezentacije Srbije na predstojećem Evropskom prvenstvu nije potvrđena, situacija unutar nacionalnog tima po svemu sudeći nije sjajna. Selektor Svetislav Pešić navodno je precrtao doskorašnjeg kapitena, te će Orlovi na kontinentalnoj smotri imati novog lidera.

Detalji i razlozi odluke Svetislava Pešića još uvek nisu poznati, ali je jasno da Orlovi Teodosićevim odlaskom gube mnogo. Plejmejker je poslenjih 15 godina neizostavni član nacionalnog tima, a tokom reprezentativne karijere popularni Teo nije bio u sastavu samo tri puta. 

Prvi put Teodosića nije bilo na Evrobasketu 2013. godine kada nije mogao da pomogne reprezentaciji zbog povrede. Orlovi su tada takmičenje završili kao sedmi na Starom kontinentu sa skorom od šest pobeda i pet poraza. Srbiji su Španci već u četvrtfinalu stali na put, da bi nas potom u doigravanju za peto mesto savladali Slovenci. 

Informer

Četiri godine kasnije, Teodosić ponovo zbog povrede nije mogao da se odazove pozivu Aleksandra Đorđevića. Srbija je tada stigla do finala Evropskog prvenstva, ali u Sinan Erden domu u Istanbulu, ponovo je Slovenija na krilima sjajno Gorana Dragića bila bolja i svojila broznanu medalju. 

Teodosić nije bio član reprezentacije ni 2019. godine na Svetskom kupu u Kini. Orlovi su na takmičenje otišli sa epitetom glavnog favorita, ali su već u četvrtfinalu eliminisani od Argentine. Koliko je nedostajao Miloš Teodosić najbolje se videlo upravo na Mundobasketu budući da nacionalni tim nije imao lidera na terenu i van njega. 

Sa druge strane, Teodosić je reprezentaciji doneo ogroman broj medalja. Prvu seniorsku pod vođstvom Dušana Ivkovića 2009. godine u Poljskoj, potom je vodio Srbiju i do polufinala Svetskog prvennstva 2010. u Turskoj, kada smo brutalno pokradeni. 

Ima srebrne medalje sa Mundobasketa iz 2014. godine i Olimpijskih igara iz 2016. godine!