15.12.2022.

09:02

Foto: Starsportphoto

Sport

KAD JE GUSTO, ZVEZDA GAZI, A PARTIZAN PUCA! Šampion Srbije i regiona ima daleko čvršće živce od večitog rivala!

Košarkaši večitih rivala suprotno reaguju kad su pod pritiskom! Crvena zvezda je u Evroligi dobila pet od šest utakmica koje su rešavane u poslednjim sekundama, a izgubila je samo jednu, i to za vreme bivšeg trenera Vladimira Jovanovića.

Partizan je, s druge strane, preksinoć protiv Asvela u Francuskoj izgubio petu neizvesnu utakmicu u Evropi, a od mečeva "na jednu loptu" uspeo je da sruši samo Panatinaikos u Atini.

Bore se, ali nedovoljno

Sve je počelo još u oktobru, u drugom kolu Evrolige, na gostovanju Baskoniji. Ekipa trenera Željka Obradovića pala je posle produžetaka, a onda se u narednom kolu dogodilo slično protiv Armanija. Crno-beli su izgubili još u tesnim završnicama od Valensije i Crvene zvezde.

Igrači su nekoliko puta priznali da nisu uradili ono što im je trener rekao, a legendarni Zoran Moka Slavnić, koji je i igrao u oba kluba i trenirao večite rivale, kaže da je mislio da će pad crno-belih da se zaustavi.

Informer

 



- Mislio sam da trener Partizana može da zaustavi pad, ali je evidentno, a to je on i sam rekao, da ga igrači ne slušaju. To može da znači dve stvari - da nisu disciplinovani u izvršenju naredbi ili da on nema autoritet. Malo je čudno što trener sa toliko trofeja nije ubedio igrače da moraju da ga slušaju. Broj poraza u završnicama govori da se ne pronalaze prava rešenja. Možda trener ima rešenja, ali ga nisu poslušali. Promena trenera, pa čak i ako dođe lošiji stručnjak, dobra je stvar jer igrači koji nisu imali veliku minutažu hoće da se dokažu i izbore, a oni koji su je imali žele da je imaju i dalje. U Zvezdi je zato drugačije, a Duško Ivanović je, pritom, vrhunski stručnjak - kaže slavni Moka.

NEIZVESNE ZAVRŠNICE


Zvezda - Panatinaikos 75:77
Zvezda - Asvel 71:67
Alba - Zvezda 84:88 p. p.
Zvezda - Makabi 69:68
Partizan - Zvezda 73:76
Zvezda - Žalgiris 77:74
Baskonija - Partizan 103:96 p. p.
Partizan - Armani 75:80
Panatinaikos - Partizan 89:91
Partizan - Valensija 96:100
Partizan - Zvezda 73:76
Asvel - Partizan 91:87

Ni sam Obradović nema objašnjenje za sve što se dešava njegovoj ekipi ove sezone.

- Ako smo bili u prilici da dođemo do pobede, to znači da se ekipa borila i trudila, ali to očigledno nije dovoljno. Teško je za sve. Stalno nam se dešava isti problem, borimo se, ali ne vredi - kaže trofejni stručnjak.

Kiks protiv Grka

Dok crno-beli tuguju, Zvezda blista sa Duškom Ivanovićem. Čak i kada su na početku sezone bili u krizi pod vođstvom Vladimira Jovanovića, nisu priređivali navijačima završnice za infarkt. Jedini poraz u Evroligi u neizvesnoj završnici dogodio se pre više od dva meseca od Panatinaikosa u Pioniru, kada je trener bio Jovanović. Pobeda nad Žalgirisom u sredu uveče peta je koju su crveno-beli ostvarili u neizvesnoj završnici, a prethodno su pametno rešavali tesne duele u večitom derbiju, protiv Asvela, Albe i Makabija.

Informer

 

Ivanović: Znaju da budu strpljivi

Za razliku od Željka Obradovića, trener Zvezde Duško Ivanović ima čime da se pohvali posle šest uzastopnih pobeda u Evroligi.

- Moji igrači razumeju kada je teška utakmica i znaju da budu strpljivi. Nedović i Vildoza sjajno kreiraju igru, ali i drugi su na vrhunskom nivou - kaže Ivanović.

Bonus video